Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Sałatka z arbuza - idealna na lato


Sałatka idealna na lato - soczysta, orzeźwiająca, kolorowa. Jemy ją w gorące południe, żeby ciepły posiłek zjeść dopiero wieczorem. Prze-pycha! Prze-polecam na lato, w sezonie arbuzowym, kiedy te są najsłodsze.

Letnia sałatka z arbuzem i serem feta

Składniki na 2 duże porcje:
1/2 małego, bardzo dojrzałego arbuza
1 mała cebula czerwona
2 garści oliwek czarnych
1/2 opakowania sera feta
garść mięty (ja użyłam pieprzowej i uważam, że jest najlepsza)
garść natki pietruszki (listków)
2 soczyste limonki
3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
świeżo mielony pieprz

Sałatka z arbuzem i fetą - sposób przygotowania:
Cebulę obieram i kroję w piórka, przekładam do miseczki. Limonki mocno dociskam do blatu i turlam, aż zrobią się miękkie. Szoruję skórkę i sparzam limonki wrzątkiem. Skórkę limonek ścieram do miseczki z cebulą, do tej samej miseczki wyciskam z nich sok. Mieszam cebulę z sokiem i odstawiam aż cebula lekko zblednie i zmięknie (w tym czasie będzie tracić ostry smak).

Dojrzałego, słodkiego arbuza kroję w małe cząstki i wykładam na duży, płaski talerz. Jeżeli pestek jest dużo i są duże - usuwam je. 

Ser kroję na większe kawałki, a następnie łamię na mniejsze i układam na arbuzie. Oliwki wyjmuję z zalewy i rozrzucam na arbuzie. Cebulkę układam równomiernie na sałatce, a pozostałym sokiem polewam wszystkie składniki. Lekko mieszam, żeby nie rozgnieść sera.

Natkę pietruszki i miętę rwę na wierzch sałatki. Całość polewam oliwą i posypuję świeżo-mielonym pieprzem. Na nic nie czekam. Jem od razu!

Pycha!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza