Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Sałatka z brzoskwiniami i prażonymi migdałami



Pyszna, letnia sałatka! Łączy w sobie słodki smak dojrzałych brzoskwiń, chrupkość prażonych migdałów i cytrusowy aromat lekkiego dressingu z limonek. Poleca się na słoneczne dni :)

Sałatka ze słodkich brzoskwiń

Składniki na ok. 6 porcji:
3 duże garście rukoli (młody szpinak też będzie super)
6 dojrzałych brzoskwiń
3 garście migdałów
1 limonka
łyżeczka miodu
3 łyżki oliwy o neutralnym smaku (ja użyłam oleju rzepakowego)

Sałatka z brzoskwiniami - sposób przygotowania:
Rukolę myję i delikatnie osuszam. Brzoskwinie myję i dzielę na 8-mki. Migdały prażę na suchej patelni w całości i studzę - następnie siekam lub rozgniatam w dłoniach. W misce lądują kolejno: rukola, brzoskwinie, migdały.

Dressing limonkowy - sposób przygotowania:
Skórkę limonki szoruję i wyparzam wrzątkiem (będę używać skórki). Turlam owoc na blacie, aż zrobi się miękki (będę potrzebować soku). Ocieram skórkę z limonki na drobnych oczkach tarki do warzyw, a następnie kroję na pół i wyciskam sok. Dodaję miód, oliwę i mieszam w słoiczku potrząsając kilka chwil.

Polewam sałatkę sosem i podaję. Och, ach!

Jak kroić brzoskwinie, żeby nie zwariować?

Zacznijmy od tego, że ta metoda dotyczy dojrzałych brzoskwiń - tylko wtedy miąższ odchodzi od pestki. W przypadku twardych owoców można się zapłakać, albo przekląć brzoskwinie na dobre. 

Owoc przecinam w poprzek linii na skórce. Chwytam połówki i delikatnie przekręcam w przeciwnych kierunkach. Połówkę bez pestki odkładam, a połówkę z pestką kroję jeszcze raz na pół i wydobywam pestkę. No, teraz to pestka!

Brzoskwinie przecinam zawsze prostopadle do linii na skórce. Ta linia wyznacza miejsce, pod którym łączą się dwie części pestki. Jakbyśmy kroili w tym miejscu - mogłoby się zdarzyć, że pestka pęknie na pół i utkwi w obu połówkach. Będzie 1:0 dla brzoskwini.

Sezon na brzoskwinie? Zainspiruj się!





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza