Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Kasza manna na mleku


Kasza manna na mleku to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Najlepsza z domowym sokiem lub w sezonie - z przecierem ze świeżych owoców. Tak proste, a tak zapomniane. Ja lubię dość gęstą kaszę i proporcje w tym przepisie są do tego dostosowane - polecam!

Kasza manna na mleku

Składniki na 2 porcje:
3 szklanki mleka (ja użyłam mleka bez laktozy 3,2%)
6 łyżek kaszy manny
1 łyżka cukru (ja użyłam brązowego)
kilka kropel ekstraktu z wanilii lub ziarenka z ok. połowy laski wanilii
sok lub przecier owocowy do podania (tutaj przecier truskawkowy)

Kasza manna na mleku - sposób przygotowania:

Do rondelka wlej mleko, dodaj kaszę, cukier i wanilię. Podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania ciągle mieszając.

Przelej kaszę do miseczek i polej ulubionym sokiem. Gotowe!

Ilość cukru podana w przepisie pasuje do słodkiego soku. Jeśli używasz przecieru ze świeżych owoców, który jest bardziej kwaśny - możesz dodać więcej cukru do gotowania.

Panna Manna

Kasza to rzeczownik. Manna również, dlatego odmieniamy ją jak "panna" lub "wanna" :) Nie jest to kulinarna ciekawostka, ale być może przyda się do częstszego, poprawnego mówienia o kaszy mannie!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza