Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Beza z kremem i owocami


Beza chodziła mi po głowie od długiego czasu. Na szczęście w mojej rodzinie znalazłam eksperta, który uświetnia wszystkie imprezy tortami bezowymi :) Zgodnie ze wskazówkami Karoliny zrobiłam  tort bezowy z kremem i malinami - jestem zachwycona, dlatego dzielę się przepisem na hiper-elegancki deser!

Kilka sposobów na udaną bezę

Beza nie wydaje się najłatwiejszym deserem do przygotowania, ale trzymając się kilku zasad można przygotować ją bez drżącego serca!

Przede wszystkim trzeba użyć świeżych jaj - dokładnie białek i bardzo dokładnie oddzielić je od żółtek. Pozostałości żółtek utrudniają ubijanie piany. Pozostałe żółtka można wykorzystać do kruchego ciasta "na świeżo" lub zamrozić. Testowałam mrożone żółtka - dają radę!

Po drugie - do ubijania należy wykorzystać czyste i doskonale suche naczynie. Przed ubijaniem dokładnie umyj naczynie, aby było odtłuszczone. Najlepsze do ubijania będą naczynia metalowe lub szklane. Raczej unikaj plastikowych naczyń, bo do tych lubi przywierać tłuszcz. Wybierając naczynie dostosuj je do długości mieszadeł miksera - powinny dosięgać dna - i pamiętaj, że białka zwielokrotnią swoją objętość.

Aby piana była sztywna należy ją ubijać stopniowo. Najpierw same białka - na sztywno - następnie dodając cukier łyżka po łyżce. Dzięki temu nie obciążymy piany jedną, dużą porcją cukru, a drobinki cukru będą się równomiernie i szybciej rozpuszczać w pianie. Po dodaniu całego cukru dodajemy sok z cytryny, który utrwala strukturę białek i usztywnia ją. Nie przyspieszamy następujących po sobie kroków, nie "przeskakujemy" ich i trzymamy się tej kolejności :)

Białka można ubijać od razu po wyjęciu jaj z lodówki lub po ogrzaniu do temperatury pokojowej. Ogrzanie jaj sprawia, że białka lepiej się pienią i na koniec ubijania objętość piany jest większa.

Beza będzie idealnie chrupiąca, jeśli wystygnie w stygnącym piekarniku. Zbyt szybkie otwarcie drzwiczek może sprawić, że beza zwilgotnieje i będzie miękka (fujka!).


Beza z kremem mascarpone i malinami

Składniki na 8-10 porcji:
6 białek
ok. 2 szklanki cukru (ja użyłam drobnego)
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
ok. 200 g owoców (ja użyłam malin)
opcjonalnie - przecier owocowy (ja użyłam przecieru z borówek)
listki świeżej mięty do dekoracji


Beza - sposób przygotowania:

Wyjmij kratkę z piekarnika i rozgrzej go do 120°C w programie "góra-dół".

Białka umieść w odtłuszczonej misce i ubij na sztywno (to jest moment, kiedy po wyjęciu mieszadeł tworzy się miękki wierzchołek, którego górna część opada) zaczynając od wolnych obrotów (na początku same białka, bez cukru). Stopniowo zwiększaj obroty. Kiedy pianka będzie już sztywna dodawaj cukier (łyżka po łyżce) ciągle miksując do uzyskania gładkiej (bez grudek cukru - możesz to sprawdzić rozcierając odrobinę piany między palcami), błyszczącej masy. Na koniec ubijania dodaj sok z cytryny. Przesianą mąkę ziemniaczaną dodaj na koniec i wymieszaj szpatułką.

Na kratce z piekarnika połóż papier do pieczenia i wyłóż na niego pianę z białek. Rozsmaruj równomiernie zostawiając wyższe brzegi i wgłębienie na krem na środku bezy. Ewentualnie uformuj brzegi wykonując pionowe ruchy szpatułką.

Wstaw bezę do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100°C i zostaw bezę do suszenia na następne 3 godziny. Po pieczeniu-suszeniu nie otwieraj piekarnika, tylko pozwól bezie wystygnąć w środku.

Jeśli wiesz, że będzie Cię kusiło, żeby zajrzeć do środka, a jednocześnie Twój piekarnik ma funkcję timera - nie kuś losu i przygotuj bezę wieczorem, żeby proces suszenia trwał w czasie Twojego snu. Z gotową, idealnie wystudzoną bezą zobaczysz się rano :)

Krem - sposób przygotowania:

W jednym naczyniu ubij śmietanę bez cukru. W drugim naczyniu ukręć serek mascarpone, aby nabrał kremowej konsystencji. Następnie dodaj ubitą śmietankę i połącz dokładnie z serkiem.

Beza z kremem i owocami - sposób przygotowania:

Wystudzoną bezę przełóż na paterę, wypełnij kremem, polej przecierem (opcjonalnie) i posyp owocami. Udekoruj całość świeżymi listkami mięty.


Jeden przepis to nie koniec możliwości!
Zainspiruj się pomysłami na...

... krem!

Krem nie musi być tylko mascarpone ze śmietanką - możesz nadać mu smak i kolor dodając odrobinę syropu np. z malin lub aronii. Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie - zmniejsz ilość śmietanki o kilka łyżek, żeby krem nie był zbyt wodnisty. Jeśli używasz słodkiego syropu pamiętaj, aby zmniejszyć ilość cukru w bezie lub użyj do tortu kwaśnych owoców.

Jeśli chcesz przygotować owocowy krem - zamiast syropu możesz dodać przecieru owocowego. Przecier różni się od syropu przede wszystkim słodkością. Aby uzyskać głębszy smak, możemy zrezygnować ze śmietanki i połączyć mascarpone z przecierem. Sprawdzi się przecier np. z malin lub mango. Beza z takim kremem może pozostać słodka, bo krem nie będzie zawierał dodatkowego cukru, a wyłącznie smak owoców - jednocześnie słodki i kwaśny.

Kolejnym pomysłem na krem jest dodatek mocnej, wystudzonej kawy lub gorzkiego kakao. Do takiego kremu będą pasować np. borówki amerykańskie lub figi posypane prażonymi orzeszkami lub pokruszoną czekoladą. Dobrze sprawdzą się też czekoladowe i karmelowe akcenty np. w polewie lub dekoracji owoców (np. świeże owoce w czekoladzie).

Do kremu można użyć również kajmaku - wtedy koniecznie zmniejsz ilość cukru w bezie, a jako dodatki wybierz orzechy lub kwaśne owoce.

Zamiast kremu do przełożenia bezy możesz użyć lodów lub sorbetu. Do tego świeże owoce, ewentualnie polewa, dekoracyjne dodatki i gotowe! Taki tort bezowy przygotuj bezpośrednio przed podaniem.
... owoce!

Swój tort bezowy możesz udekorować ulubionymi owocami - mogą to być maliny, porzeczki, borówki, truskawki, wiśnie, czereśnie, agrest, kiwi, świeża żurawina, mango, marakuja, brzoskwinie, figi, ziarenka granatu, pomarańcze... ach! Co tylko przyjdzie do głowy!


... dekoracje i dodatki!

Do polania tortu bezowego zamiast przecieru owocowego możesz użyć np. polewy czekoladowej lub karmelu (klasycznego lub z solą). Stosując słodkie polewy pamiętaj, aby nie dosładzać kremu i zrównoważyć kompozycję smakową kwaśnymi owocami lub orzechami.

Do dekoracji tortu bezowego możesz wykorzystać jadalne kwiaty! Do dyspozycji masz np. stokrotki, nagietki, nasturcje, lawendę, róże, chabry lub bratki. Kwiaty dodadzą wrażeń smakowych, ale przede wszystkim - wyglądają nieziemsko!

Jeśli zdecydujesz się na słodki krem możesz posypać tort uprażonymi i posiekanymi orzechami. Świetnie wyglądają pistacje - ich kolor robi robotę szczególnie w towarzystwie czerwonych owoców np. malin lub truskawek. Pamiętaj, aby do owocowych kremów prażyć orzechy bez soli. Solone orzechy będą natomiast pasować do słodkiego kremu karmelowego.

Ładną dekoracją kremu będzie gorzkie kakao. Wystarczy oprószyć tort na chwilę przed podaniem. Kwaśne owoce możesz delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Jeśli decydujesz się na słodkie składniki ciasta - zrezygnuj z dekorowania dodatkowym cukrem.

Do dekoracji tortów bezowych świetnie sprawdzą się świeże zioła. Klasycznym dodatkiem do owoców będą listki mięty lub melisy cytrynowej, ale tu też jest sporo miejsca na odkrywanie! Truskawki świetnie smakują z bazylią, a pomarańcze z rozmarynem.

Jaka będzie Twoja beza?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz