Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Baba ghanoush - pasta z bakłażana


Baba ghanoush to nic innego jak pasta z bakłażana. Bardzo przypomina hummus, ale ma pewną przewagę - nie ma działania wzdymającego. Można ją doprawić według upodobań - kuminem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką. Poniższy przepis jest bazowy - serdecznie zachęcam do próbowania!

Pasta nadaje się jako przekąska - wystarczy zajadać ją pokrojonymi w słupki warzywami lub (mniej zdrowymi) nachosami. Może być również dodatkiem do kanapek, smarowidłem do pieczywa lub krakersów. Smacznego!

Baba ghanoush
- pasta z pieczonego bakłażana

Składniki:
2 bakłażany
1 łyżka tahini
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
3 łyżki oliwy z oliwek

dodatkowo do doprawienia (opcjonalnie):
łyżeczka mielonego kuminu
pół łyżeczki wędzonej papryki
sok z połowy cytryny

do dekoracji: liście mięty, liście czerwonego szczawiu, ziarna sezamu

Baba ghanoush -  sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 240°C. Bakłażany ponakłuwaj widelcem i przypal w piekarniku z każdej strony (to może potrwać około 40 minut). Odstaw do wystudzenia i obierz ze skórki. Miąższ odciśnij w dłoniach z nadmiaru wody i umieść w blenderze lub robocie kuchennym. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, tahini, miód, oliwę i ulubione przyprawy. Zmiksuj na gładką masę, przełóż do miseczki lub słoika i udekoruj ziarnami sezamu oraz ziołami.


Bakłażany potrafimy odróżnić od cukinii, ale często na tym się kończy. Jak przygotować oberżynę?  Z czym to jeść?

Bakłażany
- dlaczego warto po nie sięgać?

Bakłażany, zwane również oberżyną są niskokaloryczne - składają się w 90% z wody. Ich ogromną zaletą jest również wysoka zawartość błonnika, dzięki czemu dobrze wpływają na przemianę materii, poziom cholesterolu oraz układ krążenia.

Bakłażany - jak pozbyć się goryczki?

Małe bakłażany potrafią być gorzkie - aby zredukować ich gorzki smak ponakłuwaj skórkę, posyp solą i poczekaj około 30 minut. Po tym czasie sól spłucz - bakłażan zmięknie i utraci goryczkę. 

Pamiętaj, aby zawsze wybierać jędrne warzywa o dobrze wybarwionej skórce. Omijaj te, które są pomarszczone, niedojrzałe (żółtawe, zielonkawe) lub brązowe. Świeżą oberżynę można przechowywać w lodówce około tygodnia.

Co zrobić z bakłażana?

Z upieczonego bakłażana możesz przygotować pastę :) Oberżynę możesz zgrillować z oliwą i podawać posypaną serem (np. feta) i ziołami. Po przepołowieniu i wydrążeniu bakłażany świetnie nadają się do faszerowania. Do wypełnienia możesz wykorzystać kasze, mięso mielone, warzywa, sery i ulubione przyprawy oraz zioła. Bakłażan pokrojony w grube plastry sprawdzi się do  grillowania, zapiekanek, wytrawnych tart, a pokrojony w kostkę - do gulaszy lub warzywnych sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz