Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Żeberka pieczone na dwa sposoby


Żeberka to bardzo wdzięczny materiał do współpracy w kuchni. Najwięcej wysiłku wkłada się w przygotowanie marynaty, aby później oddać czasowi zadanie "przeniesienia" smaku. Ostatnio robiłam żeberka na dwa sposoby - w marynacie musztardowo-miodowej oraz w marynacie z whisky.
Ciężko mi zdecydować, które są lepsze, dlatego zachęcam do przetestowania obu! To przepisy na dania palce lizać - cała tajemnica to zamarynowanie żeberek 1-2 dni wcześniej i długie pieczenie w niskiej temperaturze. Wychodzą aromatyczne, soczyste... przepyszne!



Żeberka pieczone
w marynacie musztardowo-miodowej

Składniki na 5-6 porcji:
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki musztardy (ja użyłam rosyjskiej, ostrej)
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżki papryki ostrej (ja użyłam w płatkach)
2 cm startego kłącza imbiru
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
1 czubata łyżka soli
1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu

Żeberka musztardowo-miodowe - sposób przygotowania:

Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na porcje (ja odcinałam co dwa żeberka). W miseczce umieść składniki marynaty i dokładnie wymieszaj. Polej żeberka marynatą i "wmasuj" w mięso, aby dokładnie pokryć całą powierzchnię. Zamknij żeberka w pojemniku z pokrywką i umieść w lodówce przynajmniej na jedną noc. Ja marynowałam żeberka przez dwie noce - były przygotowane wieczorem, leżakowały dwie noce i upiekłam je na obiad.

Nagrzej piekarnik do 180°C jeśli używasz termoobiegu lub do 200°C "góra-dół". Poukładaj żeberka kosteczkami do dołu i opiecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 150°C jeśli używasz termoobiegu lub do 170°C "góra-dół" i przekręcaj w trakcie pieczenia. Piecz łącznie ok 2 godzin do pięknego zrumienienia. Ja podawałam żeberka z pieczonymi ziemniaczkami i zieloną sałatką.



Żeberka pieczone
w marynacie z whisky

Składniki na 5-6 porcji:
1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego)
5 łyżek whisky (ja użyłam szkockiej)
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka soli
sok z 1/2 cytryny
1 cebula posiekana w drobną kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżki papryki ostrej (ja użyłam w płatkach)
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Żeberka w marynacie z whisky - sposób przygotowania:

Przygotuj jak w przepisie wyżej :)


Których spróbujecie w pierwszej kolejności?
:)
Smacznego!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza