Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Sól grzybowa


Drodzy, dziś zapraszam Was do ułatwienia i uprzyjemnienia sobie gotowania, do zrobienia kolejnego kroku do "rzucania" kostek rosołowych, do urozmaicenia swojej kuchni, do spróbowania czegoś nowego - ilu ludzi tyle motywacji :)

Sól grzybowa to przyprawa, którą warto mieć w kuchennej szafce. Wzbogaca smak i aromat potraw. Dzięki połączeniu soli i startych na pył grzybów możemy ograniczyć ilość soli dodawanej do posiłków. Ja dodaję jej chętnie do sosów, gulaszu oraz zup - świetnie działa z wołowiną i wszelkimi warzywami.

Słony i "piąty" smak

Grzyby wprowadzają do dań smak umami. Po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim - piąty smak jest odczuciem smakowitości, często kojarzonej ze smakiem bulionowym lub mięsnym. Smak umami wzmacnia odczuwanie smaku słonego i słodkiego. Sól grzybowa w kuchni - ma sens.



Wartości odżywcze grzybów

Grzyby są wartościowym źródłem białka, które stanowi ok. 50% ich suchej masy. Są również dobrym źródłem potasu, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo cechuje je wysoka zawartość błonnika, a szczególnie celulozy i chityny, których ludzki organizm nie potrafi trawić. To informacja, która ma znaczenie w przypadku spożywania świeżych grzybów, w ilości znacznie większej niż przyprawowa. Niemniej warto o tym pamiętać np. planując kolejną dietę - błonnik (o którym wcześniej) "zapycha" układ pokarmowy, co daje uczucie sytości, pobudza procesy trawienne i poprawia perystaltykę jelit. Poza tym są niskokaloryczne - 100g grzybów to ok. 50kcal! 


Sól grzybowa
 - przyprawa, którą zrobisz w domu

Sól grzybowa - składniki:
2 łyżki soli
szklanka suszonych grzybów

Będziesz potrzebować również moździerza, Thermomixa lub innego robota kuchennego, który skruszy grzyby na pył.

Ja użyłam suszonych prawdziwków i podgrzybków (które osobiście zebrała moja mama), grzybów Mun (których polska nazwa brzmi "uszak bzowy"), oraz grzybów Ling Zhi, które przywiozłam z Tajlandii. Tych ostatnich nie polecam osobom używającym moździerza - te grzyby mają gąbczastą strukturę przez co ciężko je ręcznie rozetrzeć.



Sól grzybowa - sposób przygotowania:
Suszone grzyby umieść w miseczce, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kilkanaście minut, do czasu aż grzyby zmiękną. Namoczone grzyby oczyść dokładnie, poukładaj równomiernie na talerzu lub blaszce i pozostaw do wysuszenia - w temperaturze pokojowej, na słońcu lub w ciepłym piekarniku.

Wysuszone grzyby rozetrzyj w moździerzu razem z solą lub umieść w robocie kuchennym i zamień w pył. Przechowuj w słoiczku, aby nie tracić aromatu :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza