Jesień to wspaniały czas w kuchni! W tym roku wyjątkowo obrodziły śliwy i cieszę się z tego całą mocą :) Ten przepis to dowód na to, że śliwki smakują dobrze nie tylko w słodkich wersjach. Sos z dodatkiem ostrej papryczki i imbiru sprawdza się do sałatek, mięs i marynat. Można go przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni.
Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o właściwościach śliwek lub poznać inne możliwości wykorzystania tych owoców w kuchni - zajrzyjcie do wpisu, w którym mogliśmy podejrzeć moją mamę przy produkcji knedli ze śliwkami. Zapraszam również do innych śliwkowych postów:
Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem
Składniki:
3 garści dojrzałych śliwek (ja użyłam węgierek)
1 świeża ostra papryczka
2 cm korzenia imbiru
szczypta mielonego cynamonu
pół szklanki wody
łyżka octu ryżowego lub jabłkowego
Sos śliwkowy - sposób przygotowania:
Śliwki umyj, powyjmuj z nich pestki i przełóż do garnka. Dodaj wodę i cynamon, a następnie zagotuj i odparuj do osiągnięcia pożądanej gęstości (śliwki powinny puścić sok, ale w razie potrzeby dodaj więcej wody). Pod koniec gotowania dopraw octem do smaku, dodaj posiekaną papryczkę i imbir - gotuj jeszcze przez chwilę i odstaw do ostudzenia. Po przestudzeniu zmiksuj blenderem - ja nie miksuję zbyt dokładnie, bo lubię cząstki śliwek i papryczki :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza