Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Sałatka z pieczoną dynią, figami i kozim serem


Sałatka z pieczoną dynią, figami i kozim serem

Składniki dla 6 osób:
młody szpinak, rukola lub inna sałata 
mała dynia o wadze ok. 1 kg
2-3 figi
100g koziego sera (ja użyłam twarogowego)
2-3 garści pestek dyni
kilka gałązek świeżych ziół np. natki pietruszki lub kopru
2 łyżki oliwy
szczypta soli
pieprz czarny świeżo mielony

Sałatka z pieczoną dynią, figami i kozim serem - sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię wyszoruj, wydrąż i odkrawaj podłużne kawałki o grubości około 2 cm. Blachę wyłóż folią aluminiową (błyszczącą stroną do góry) i poukładaj dynię równomiernie. Całość skrop oliwą, posyp delikatnie solą i pieprzem do smaku. Piecz ok. 40 minut, aż dynia będzie rumiana i miękka.

Sałatę i zioła umyj pod bieżącą wodą i odstaw do ocieknięcia lub osusz za pomocą czystej ściereczki. Figi umyj i pokrój w plastry lub ósemki. Pestki dyni upraż na suchej patelni. 

Poukładaj na talerzu sałatę, upieczoną dynię, figi i ser. Posyp prażonymi pestkami i ziołami. Polej ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos ze śliwek z ostrą papryczką i imbirem, ale tutaj zadziała również  np. delikatny sos musztardowo-miodowy lub winegret.


WSKAZÓWKI

* * *
Jeśli dynia ma bardzo twardą skórkę to usuń ją dopiero po upieczeniu. Dzięki temu wyrzucisz do kosza możliwe najmniej, a jednocześnie skorzystasz z witamin, które gromadzą się pod skórką :)

* * *
Jeśli masz wybór to sięgaj po dynię o najbardziej pomarańczowym miąższu. Kolor świadczy o zawartości beta-karotenu, który obniża poziom złego cholesterolu i ma działanie przeciwutleniające.

* * *
W sezonie warto spróbować dyni Hokkaido. Tej nigdy nie trzeba obierać - nawet do zupy krem!

* * *
Dynia najlepiej smakuje "jeszcze ciepła" od razu po upieczeniu, ale możesz ją zjeść również na zimno.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza