Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Knedle ze śliwkami mojej mamy


Drodzy, dziś zapraszam Was do kuchni mojej mamy na przepyszne knedle ze śliwkami. Knedle przygotowuje się z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, więc jest to pyszna opcja na wykorzystanie pozostałości z obiadu. Przepis jest skonstruowany w taki sposób, że nie musisz mieć określonej ilości składników tylko dopasowujesz ilości do ziemniaków, które masz do dyspozycji :) 

Śliwki - witaminy na przełomie lata i jesieni

Najlepsze śliwki do knedli to węgierki, ale każda mięsista, słodko-kwaśna śliwka się sprawdzi w tym przepisie. Ja dostałam śliwki od wujka - w tym roku nie było wiosennych przymrozków, więc drzewka są wyjątkowo pękate :)


Jeśli tylko macie okazję sięgać po śliwki to warto! Świeże owoce są pełne przeciwutleniaczy, błonnika i witamin. Przeciwutleniacze działają oczyszczająco na organizm, nadają skórze promienny blask i opóźniają procesy starzenia. Błonnik, a szczególnie pektyny zawarte w śliwkach, pomagają ograniczyć wchłanianie cholesterolu i poprawiają perystaltykę jelit. Warto pamiętać o tym jedząc śliwki - "przedawkowanie" może mieć efekt przeczyszczający. Wysoka zawartość witaminy K i witaminy C wzmacnia naczynia krwionośne i to właśnie dlatego śliwki polecane są osobom, które zmagają się z pękającymi naczynkami.

Knedle ze śliwkami

Składniki:
ugotowane ziemniaki przepuszczone przez praskę
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
jajo
szczypta soli
śliwki
roztopione masło do podania

Knedle ze śliwkami - sposób przygotowania:

Śliwki umyj, osusz i podziel na ćwiartki pozbywając się pestek. Obsyp delikatnie mąką, żeby w środku knedli nie zbierał się sok.


Ugotowane i przetarte ziemniaki włóż do miski i „ugnieć” na płasko. Podziel na 4 części i wyjmij jedną z nich. W miejsce wyjętej części nasyp połowę części mąki ziemniaczanej i połowę mąki pszennej. Dodaj szczyptę soli i wbij jajko. Zagnieć ciasto szybko. Stolnicę oprósz odrobiną mąki.





Z ciasta uformuj rulon o przekroju ok. 3cm i odkrawaj kawałki o szerokości ok. 2cm. Każdy kawałek cista rozgnieć na płasko i otul nim cząstki śliwek. Upewnij się, że nie ma żadnych dziur - inaczej knedle rozpadną się podczas gotowania. Jeśli ciasto będzie lepić Ci się do rąk użyj odrobiny mąki.





W garnku zagotuj wodę i dodaj trochę soli. Gotowe kulki wrzucaj na wrzątek, delikatnie zamieszaj i czekaj aż wypłyną. Po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 1-2 minuty i wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj od razu ze śmietaną lub roztopionym masłem i odrobiną cukru.

Ja do podania użyłam również świeżej mięty i bratków. Są piękne i... jadalne!

Knedle można zamrażać - znoszą to bardzo dobrze :)

 Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz