Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Pieczone buraki z kozim serem i sosem musztardowo-miodowym




Pieczone buraki z kozim serem 
i sosem musztardowo-miodowym 
na pieczonym czosnku

Pieczone buraki to doskonała propozycja na przystawkę lub lekki posiłek (np. drugie śniadanie do pracy). Świetnie sprawdzi się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Buraki podane na rukoli lub młodym szpinaku ubarwią stół i dodadzą witamin oraz przeciwutleniaczy w trudnym dla odporności okresie. 
Dodatkowo do przepisu możesz wykorzystać ulubione nasiona, pestki lub orzechy, świeże zioła i różne sosy. Zamiast koziego sera możesz użyć sera z owczego lub krowiego mleka (np. twarogowego lub pleśniowego).  Ser feta również dobrze sprawdzi się w tym przepisie! 

Zapraszam do pieczenia buraków!


Pieczone buraki z kozim serem 
i sosem musztardowo-miodowym

Składniki dla 3-4 osób:
ok. 600-700g buraków *
5-6 ząbków czosnku
łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
ok. 5 łyżek winnego octu balsamicznego
szczypta soli
100-150g koziego sera (tutaj używam koziej rolady pleśniowej)
50g rukoli (pół opakowania)

Składniki na sos:
3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z połowy cytryny
czosnek (tutaj używam pieczonego)
sól i pieprz do smaku

Składniki opcjonalne:
pestki słonecznika
pestki dyni
ziarna sezamu białego lub czarnego
migdały
orzechy włoskie
orzechy laskowe
suszona żurawina
koperek
natka pietruszki
lubczyk

Pomocne będą również:
moździerz lub inne narzędzie rozgniatania czosnku
gumowe rękawiczki - zapobiegają "czerwonym palcom"
cytryna lub kwasek cytrynowy - doczyszczą czerwone palce


Pieczone buraki z kozim serem - sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury ok. 170-180°C. Blaszkę posmaruj olejem, aby buraki nie przykleiły się podczas pieczenia. Złota rada! Jeśli masz rękawiczki - załóż je teraz.
Buraki umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm i poukładaj na blaszce. Obok poukładaj ząbki czosnku razem z łupinkami. Posyp buraki odrobiną soli i wstaw do pieczenia na ok. godzinę - do czasu aż się zarumienią.

Kiedy buraki będą już przypieczone, otwórz piekarnik i wyjmij upieczony czosnek. Następnie poodwracaj buraki, skrop je obficie octem balsamicznym i wstaw do piekarnika jeszcze na kilka minut aż podpieką się z drugiej strony. Odstaw do ostygnięcia.

Roladę pleśniową pokrój w cienkie plastry i poukładaj na burakach. Jeśli używasz innego sera - posyp nim buraki! :)

Sos musztardowo-miodowy na pieczonym czosnku - sposób przygotowania:
Upieczony czosnek (kiedy jest jeszcze ciepły) obierz z łupinek i umieść w moździerzu. Rozetrzyj go na gładką pastę dodając szczyptę soli, miód i musztardę. 
Jeśli nie masz moździerza, rozetrzyj czosnek na papkę za pomocą łyżki. Świeży czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

Połącz wszystkie składniki dbając o gęstą konsystencję sosu. Oliwę dodawaj na końcu małymi porcjami i dokładnie wymieszaj.

* 3-4 duże buraki lub 7-8 małych. Jeśli tylko są dostępne (w cenie buraków) warto wybrać podłużne buraki. Będą się one łaniej prezentować ze względu na swój naturalnie mniejszy przekrój.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza