Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką



Ten przepis jest potwierdzeniem, że inspiracja przychodzi z... głodu! :) Kupiłam pęczek szparagów, ale nie miałam na nie szczególnego pomysłu. Pomysł pojawił się, kiedy wróciłam (głodna) do domu po pracy. Zabrałam się do gotowania korzystając z zasobów lodówki i kuchennych szafek, a efekt zaskoczył mnie samą. Powstało pyszne danie o świeżym smaku, w apetycznych kolorach i z różnorodnością struktur. Szparagi i seler lekko chrupią, kurczak jest doskonale miękki, a sos rozpływa się po całym daniu... Serdecznie polecam do wypróbowania! :)



Kurczak ze szparagami
w sosie śmietanowym z Żubrówką

Składniki na 4 porcje:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki masła
2-3 kieliszki Żubrówki
200g śmietany 22%
50g startego dojrzałego, twardego sera (np. Grana Padano)
3-4 łodygi selera naciowego
1 pęczek zielonych szparagów
dwie garście świeżego, młodego szpinaku
1/3 cytryny
sól do smaku
świeżo mielony pieprz
natka pietruszki ("ile wlezie")
kiełki do ozdoby (ja użyłam kiełków czerwonej kapusty i buraka ćwikłowego)

gotowane ziemniaki do podania


Pierś kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką - sposób przygotowania:

Jeśli chcesz podawać danie od razu po przyrządzeniu - najpierw wstaw ziemniaki do gotowania. Sos przygotujesz w trakcie :)

Umyj warzywa i odstaw do odciekania. Pierś kurczaka umyj i osusz. Pokrój w duże kawałki (moim odnośnikiem był rozmiar polędwiczki - wszystko pokroiłam na kawałki podobnej wielkości). Mięso oprósz delikatnie solą. Rozpuścić masło na patelni i układaj kurczaka na gorącym tłuszczu. Obsmaż z obu stron (nie chciałam rumienić mięsa, dlatego wybrałam masło do smażenia - podoba mi się jasny kolor mięsa i maślany aromat sosu).

Podlej kurczaka Żubrówką i pozwól jej odparować. Możesz dodać pieprz na tym etapie. Po odparowaniu alkoholu (zostanie tylko cudny aromat!) dodaj śmietanę i ser. Dokładnie wymieszaj, dopraw solą do smaku.

Umyte warzywa pokrój - szparagi na kawałki wielkości ok 4-5 cm, a selera naciowego w niewielkie cząstki. W pierwszej kolejności dodaj szparagi (najtwardsze i największe) i wymieszaj tak, aby były przykryte sosem. Po 3 minutach dodaj selera naciowego, a po ok 2 minutach - szpinak. Wymieszaj i odparuj sos przez kilka minut. Możesz jeszcze raz użyć świeżo mielonego pieprzu na koniec gotowania.

Cytrynę pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu dania. Posyp całość kiełkami i posiekaną lub porwaną natką pietruszki. Taaa-daaam!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz