Węgierki z winem pod kruszonką

Jesień to wspaniały czas w kuchni. Zapraszam na słodki i aromatyczny deser przygotowany z wykorzystaniem darów jesieni :)

Śliwki węgierki z winem pod
chrupiącą kruszonką z orzechami

Składniki:
około kilogram dojrzałych śliwek węgierek
5 goździków
"chlust" czerwonego wytrawnego wina
szczypta cynamonu
4 łyżki zimnego masła
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
duża garść orzechów

Potrzebny sprzęt:
Naczynie do zapiekania

Śliwki węgierki z winem i przyprawami pod orzechową kruszonką - sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Śliwki umyj dokładnie, rozkrój na połówki i wyjmij pestki. Przełóż owoce do naczynia, dodaj wino goździki i cynamon - całość wymieszaj. Wstaw do gorącego piekarnika i przygotuj kruszonkę.
Mąkę, cukier i zimne masło połącz do uzyskania dużych okruchów. Orzechy posiekaj i wymieszaj z kruszonką. 
Posyp śliwki kruszonką z orzechami i piecz do czasu, aż kruszonka się zarumieni (u mnie ok 50 minut).

Wskazówki:
Możesz użyć dowolnych orzechów. Ja wykorzystałam laskowe, bo akurat miałam zapas :) Orzechy włoskie lub migdały również świetnie się tu sprawdzą! Do kruszonki możesz dodać również płatki owsiane - zastąp nimi część mąki.


Hypnotizing!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz