Pieczone kotleciki ziołowe z burakiem i jabłkami

Pieczone kotleciki to alternatywa dla klasycznych "mielonych", ale również pominięcie panierowania i smażenia. Podane z pieczonymi burakami, jabłkami i jogurtem stanowią świetne danie, nad którym nie trzeba spędzać dużo czasu. Przykładamy rękę tylko do kilku prostych czynności, a najwięcej dzieje się w piekarniku! Serdecznie polecam to efektowne danie dla leniwych!

Pieczone kotleciki ziołowe z burakiem i jabłkami

Składniki:
500g wieprzowego mięsa mielonego
1 mała cebula czerwona
3 duże ząbki czosnku
łyżka suszonego oregano
łyżka suszonej bazylii
2 łyżki suszonego estragonu
łyżka pikantnej oliwy z papryczką chilli
2 łyżki koncentratu z pomidorów
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
4 małe buraki
2 jabłka
1 cytryna
jogurt typu greckiego do podania
kasza pęczak do podania
natka pietruszki / koper do dekoracji

Pieczone kotleciki ziołowe - sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Wymieszaj z mięsem, ziołami, solą, pieprzem, oliwą i koncentratem. Odstaw do lodówki na min. godzinę, żeby mięso przeszło aromatem przypraw - możesz to zrobić nawet dzień wcześniej.

Rozgrzej piekarnik do 150-180°C. Buraki i jabłka dokładnie umyj, odkrój niejadalne części i przekrój w poprzek na pół (ja nie obieram). Mięso formuj w kotleciki, które będą miały wielkość przekroju buraka.

Na blaszce wyłożonej folią aluminiową poukładaj kotleciki, buraki i jabłka. Połowę cytryny pokrój w plasterki i poukładaj na burakach i jabłkach. Sok z drugiej połowy wyciśnij na wierzch omijając kotlety. 


Wstaw wszystko do piekarnika i piecz do czasu aż mięso się ładnie zarumieni i będzie upieczone w środku (proponuję poświęcić jednego kotlecika do testu), a buraki będą miękkie - ok. 70 minut. Kaszę zacznij gotować jakieś 20 minut przed końcem pieczenia :)


Podawaj w następujący sposób: "kopczyk" kaszy z wgłębieniem na środku, następnie burak, łyżka jogurtu greckiego, kotlecik i jabłkowa "czapeczka" na górę. Posyp natką lub inną zieleniną i smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz