Gulasz wołowy z pieczoną papryką


W czasie kiedy jest zimno, a pogoda nie dopisuje... instynktownie poszukujemy rozgrzewającego jedzenia. Obok kremowych zup i pieczonych warzyw, prym wiodą dania jednogarnkowe doprawione ostrymi przyprawami. I wtedy pojawia się on...gulasz na bazie pożywnej wołowiny z dodatkiem pieczonej papryki! Danie idealne na chłodne dni :)

Gulasz wołowy z pieczoną papryką
Składniki:
500 g wołowiny (łopatka lub pręga)
1 duża marchew
2 średnie cebule
5-6 sztuk małej lub średniej czerwonej papryki
1 szklanka przecieru pomidorowego
"chlust" czerwonego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
świeża papryczka chili
łyżka mąki pszennej
szczypta kardamonu
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
6 nasion pieprzu
2 łyżki oliwy, pikantnej oliwy z chilli lub smalcu
sól do smaku
woda

Potrzebne będą również:
rękaw do pieczenia
moździerz do roztarcia przypraw


Gulasz z pieczoną papryką - sposób przygotowania:
Paprykę umyj i upiecz w rękawie w piecu rozgrzanym do 180°C. Piecz tak długo, aż papryka się mocno zarumieni - jej skórka powinna być ciemnobrązowa. Po wyjęciu z pieca odstaw paprykę, żeby przestygła. W tym czasie papryka "zaparuje" w rękawie, a to pozwoli lepiej oddzielić od niej skórę. Gdy papryką przestygnie - obierz ją ze skóry i pokrój w cząstki wielkości kęsa.

Mięso pokrojone w kostkę oprósz mąką i obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. W garnku zagotuj niewielką ilość wody i wrzuć obsmażone mięso (razem z tłuszczem z patelni!). Umyj, obierz i pokrój marchew,cebulę, a następnie dodaj do garnka. Wrzuć również pokrojoną pieczoną paprykę.

Dodaj przecier pomidorowy, wino, ostrą papryczkę. Przyprawy: goździki, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, sól oraz kardamon wsyp do moździerza, rozetrzyj i dodaj do garnka.

Duś ok. 1,5 godziny do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie. Bardzo pomaga szybkowar. Wystarczy zagotować, wyłączyć kuchenkę, poczekać ok. 40 minut i taaadaaam - gotowe! :)

Pod koniec gotowania dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieknie plasterki.


 Gotowy gulasz można podawać z ziemniakami lub kaszą. Samodzielnie też porządnie syci!

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Hi, I desire to subscribe for this website to obtain latest updates, so where can i do it please assist. fafsa id login

    OdpowiedzUsuń