TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM


Robiąc kruche tarty najchętniej zaczynam "od podstaw" i sama robię mąkę. Zachowują się wszystkie dobrodziejstwa drzemiące w ziarnie, a struktura takiej mąki jest po prostu niepodorabialna. Jest część "pyłowa" - tak drobniutka jak w białej mące tortowej. Są też wyczuwalne większe cząstki, które przypominają okruchy panierki, lub bardzo miałką kaszkę. Kolor - lekko brązowy. I to jest to!

Użycie mąki razowej pozwala zmniejszyć ilość dodanego masła. Wspomniane wcześniej krupki ziaren nie chłoną bowiem tłuszczu, tak jak mączny pył. Ach... Robiąc tartę z takiej mąki mamy dwie pieczenie na jednym ogniu! :) 

Efekt? 
Dietetyczna, pełnoziarnista tarta razowa 
ze zmniejszonym dodatkiem masła! 

Słowo "dietetyczna" nie odnosi się bynajmniej to poniższego przepisu, bo stosuję w nim tłustą śmietankę. Jeżeli jednak przygotujesz spód według przepisu, a jako nadzienie zastosujesz same owoce - będzie dietetycznie, bez wyrzutów sumienia ;)

Jak samodzielnie zrobić mąkę?
Nic prostszego! Kup ziarno pszenicy, żyta lub innych ulubionych zbóż. Oczyść ziarno z zanieczyszczeń "fizycznych" jak plewy, kamyki itp. Umieść ziarno w robocie kuchennym i zmiel na pył :) Voilà!

Pamiętaj, żeby nie przechowywać takiej mąki zbyt długo. Kwasy tłuszczowe zawarte w zbożach szybko się utleniają i nabierają jełkiego zapachu. Zawsze miej w domu trochę ziarna i przygotowuj mąkę "na świeżo". Dzięki temu będziesz mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :)


Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym

Składniki na ciasto: (porcja na 2 średnie tarty lub dużą i małą)
2,5 szklanki pszenicy zmielonej na mąkę (lub tyle samo mąki razowej)
3 garście zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
ok 150 g zimnego masła
szczypta soli
duże jajo
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

Składniki na krem: (porcja na jedną dużą tartę)
ok 300 ml słodkiej śmietanki 30%
3 duże jaja
4 łyżki cukru
wanilia
chlust Amaretto - do smaku

2 duże jabłka z czerwoną skórką
sok cytrynowy

Spód do tarty razowej sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone! 
Mąkę wymieszaj ze zmielonymi orzechami, solą i cukrem. Dodaj zimne masło i posiekaj nożem do konsystencji "okruchów chleba". Zrób "dołeczek" i wlej do niego jajko wymieszane ze śmietanką. Zagnieć szybko. Ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 20-30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Formę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kawałeczkami ciasta wyklej formę i ponownie włóż do lodówki. Kiedy piekarnik się rozgrzeje - wyjmij tartę z lodówki, zabezpiecz brzegi tarty folią aluminiową i  podpiecz przez około 20 minut. (Robimy tak, żeby ciasto na środku tarty było upieczone jeszcze przed wlaniem kremu. Później się już nie upiecze...)

Krem śmietankowy do tarty z Amaretto i wanilią - sposób przygotowania:
Śmietankę, jaja, cukier i wanilię połącz za pomocą ubijaczki na jednolitą masę. Dodaj chlust Amaretto i jeszcze raz wymieszaj.

Jabłka podziel na ćwiartki i za pomocą obieraczki pokrój na cieniutkie plasterki. Na bieżąco skrapiaj jabłkowe płatki sokiem z cytryny. Ułóż je ładnie na powierzchni ciasta i zalej śmietankowym płynem. Zapiekaj jeszcze przez około 20-30 minut do czasu, aż krem się zetnie, a wystające części jabłek zrumienią się. 

Smacznego! :)

PS. Z pozostałego ciasta możesz upiec spód i dowolnie go wypełnić :) Ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Jeśli zainteresowały Cię tarty razowe...
sprawdź również:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz