Dyniowa zupa krem z posypką z karmelizowanych orzechów


Jesień!
Zupa dyniowa z mojego przepisu to ciekawe połączenie słodyczy i ostrości... Jest rozgrzewająca i delikatna jednocześnie. Aksamitnie gładka i chrupiąca... Mnóstwo w niej sprzeczności i chyba właśnie to sprawia, że robi na wszystkich takie wrażenie :) Póki mamy sezon - zdecydowanie namawiam do spróbowania!



Dyniowa zupa krem z orzeszkami w karmelu i chili

Składniki:
Dyniowa zupa krem:
pół średniej dyni - ok.  1,5 kg
1 cebula
3 łyżki masła
papryczka chili świeża
6-7 zmielonych goździków
łyżka miodu
szklanka soku pomarańczowego
sól morska do smaku
woda

Chrupiąca posypka orzechowa:
szklanka cukru
3 garście orzechów włoskich
szczypta suszonego chili

Do podania:
śmietanka 30%
posiekana kolendra


Zupa krem z dyni - sposób przygotowania:
Cebulkę posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Dynię obierz ze skóry i podziel na niewielkie cząstki. Dodaj do cebuli, podlej wodą i duś wszystko razem na małym ogniu. Do duszenia dodaj papryczkę, goździki i miód. Kiedy dynia uzyska odpowiednią miękkość - zmiksuj całość na jednolitą pastę.Wyreguluj gęstość dodając sok pomarańczowy. Dopraw solą morską według swojego uznania.

Orzeszki w karmelu z chili - sposób przygotowania:
Wysyp cukier na suchą patelnię i bez mieszania (!) czekaj, aż zacznie karmelizować. Kiedy karmel osiągnie już płynność i złocisty kolor - dodaj orzechy. Posyp posiekanym suszonym chili i wymieszaj całość. Odłóż do jakiegoś naczynia, żeby wystygło. Kiedy karmel stwardnieje - pokrusz lub pokrój orzeszki na kawałeczki.

Wskazówki:
Uważaj na pokusę oblizywania sztućców, którymi miesza się karmel. Wszystko jest piekielnie gorące. Można zgadywać skąd to wiem.

Podawaj gorący krem ze słodką śmietanką i posypką orzechową. Na wierzch nie żałuj posiekanej kolendry :)

Smacznej jesieni wszystkim życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz