Przełom lipca i sierpnia to idealny sezon na krajowe brzoskwinie. Szkoda byłoby nie skorzystać! Ten przepis jest doskonały w swojej prostocie... Serdecznie polecam!
Brzoskwinie pod razową kruszonką z migdałami i płatkami owsianymi
Składniki do przygotowania dwóch porcji:
2 duże lub 3 małe brzoskwinie
3 łyżki miękkiego masła
ok 1/2 szklanki mąki razowej
2 łyżki płatków owsianych
3 łyżki cukru
garść posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
Brzoskwinie pod razową kruszonką z migdałami i płatkami owsianymi - sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Brzoskwinie umyj i osusz. Podziel na połówki i wyjmij pestkę (niżej możesz zapoznać się ze wskazówkami).
Żeby przygotować kruszonkę zagnieć masło z mąką i cukrem. Na końcu dodaj migdały i wymieszaj. Kruszonka jest gotowa, gdy ma konsystencję dużych okruchów świeżego chleba. Reguluj jej konsystencję dodając masło lub mąkę/płatki.
Połóż kruszonkę we wgłębieniach po pestce. Włóż brzoskwinie do rozgrzanego piekarnika na ok 40 minut. Piecz do czasu, aż kruszona się zarumieni.
! Pierwszy owoc przekrój prostopadle do linii pestki (linia widoczna na skórce). Dzięki temu unikniesz kłopotu z pękniętą pestką - a brzoskwinie często "tak mają".
! Jeżeli pestka nie odchodzi - przygotuj małą łyżeczkę i użyj jej do wydrążania.
! Żeby nadać dodatkowego aromatu - dodaj do kruszonki szczyptę cynamonu :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza