Lekka zupa z cukinią na lato



Smak lata
Lato aż prosi, żeby jeść lekkie posiłki. To nie jest najlepszy czas na grochówkę na wędzonce, więc tworzymy zupełnie w innym klimacie :) W czasie lata lubię kiedy w zupie jest dużo warzyw, ziół, a bazą jest bulion. Zupa z cukinii jest punktem obowiązkowym każdego sezonu!

Letnia zupa z cukinii

Składniki:
woda
ziele angielskie, liść laurowy
korpus drobiowy - wywar drobiowy lub
3 litry bulionu warzywnego
4 cukinie
2 średnie ziemniaki
3 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 selera korzeniowego
mała cebula
pęczek kopru
natka pietruszki
sól morska, pieprz do smaku

Lekka zupa z cukinii - sposób przygotowania:

W dużym uproszczeniu :) - na bulionie ugotuj pokrojone warzywa. Najpierw dodawaj ziemniaki i warzywa korzeniowe pokrojone w nieduże cząstki, później cebulę - w drobniutką kostkę, a pod koniec gotowania cukinię w cienkich plasterkach.
Po wyłączeniu gazu dopraw solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Wskazówki :)
Jeżeli gotujesz "od zera", czyli zaczynasz od gotowania drobiu w wodzie, pamiętaj, żeby dokładnie umyć mięso przed włożeniem do wody. Staraj się nie wylewać wody po pierwszym obgotowaniu mięsa. Zwyczajnie szkoda smaku.

Zupa staje się jeszcze ciekawsza, kiedy użyjesz dwóch kolorów cukinii - zielonej i żółtej! :)

Wypróbuj dodatek innych ziół takich jak lubczyk, mięta, tymianek - zaszalej!

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz