Sałatkowy zawrót głowy!
Jest idealny czas dla roślinożerców! Pomysłów na wiosenne sałatki jest wiele - ale poza sałatką, liczy się sos! Dziś chcę pokazać Wam pomysł na oryginalny owocowy sos do sałatek - doskonale smakuje i upiększa talerz! :)
Truskawki?
Jak jeść, żeby nie tracić cennych witamin...
Truskawki są dobrym źródłem witaminy C, która jest bardzo wrażliwa na światło, wysoką temperaturę i kontakt z powietrzem. Najlepiej jest przygotować sos i bezpośrednio go zjeść. Jeżeli jednak chcesz przygotować sos np. przed wyjściem do pracy i polać nim lunchową sałatkę - przelej go do szczelnego pojemnika i trzymaj w lodówce, żeby nie utracił cennych składników. Temperatura lodówkowa uchroni również cukry zawarte w owocach przed... fermentacją :)
Sałatkowy sos truskawkowy z octem balsamicznym
Składniki:
garść truskawek
2-3 łyżki octu balsamicznego
szczypta świeżo mielonego pieprzu
łyżeczka miodu
Sos truskawkowy do sałatek - sposób przygotowania:
Truskawki dokładnie umyj i oderwij szypułki. Umieść w wysokim naczyniu, dodaj miód, ocet i pieprz. Zmiksuj za pomocą blendera na gładki sos. Jeżeli nie zużyjesz wszystkiego od razu - przelej sos do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce - maksymalnie 1 dzień.
Rada!
Zawsze najpierw umyj truskawki, a dopiero później urywaj szypułki.
Truskawki bez "ogonków" chłoną wodę i tracą swój cudowny smak!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza