Razowe placki z jabłkami



Historia tego przepisu jest - jak to zwykle u mnie bywa - zbiegiem okoliczności :) Dziś, przy cudnej pogodzie leżałam sobie pod drzewem i czytałam książkę Beaty Pawlikowskiej. Akurat rozdział o jedzeniu! Była akurat pora obiadowa, więc nie trzeba było długo czekać, żebym zgłodniała... Pomyślałam, że pójdę do sklepu po jakieś małe zakupy... Spakowałam swoje książki, koc i zaniosłam je do mieszkania. A tam -boski palec pokazał mi, że dziś "Zielone Świątki"... a co za tym idzie - wszystkie sklepy zamknięte. To w takich sytuacjach najbardziej doceniam swoją spontaniczność :)

Razowe placki z jabłkami

Składniki na 2 porcje:
2 jabłka
5 łyżek mąki razowej
1 jajo
około 1/2 szklanki mleka
łyżeczka miodu
oliwa do smażenia

Razowe placki jabłkowe - przygotowanie:
Mąkę, jajo, miód i mleko połącz na jednolitą masę. Jabłka umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki - można nie obierać :) 
Kładź placki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej robić niewielkie placki tak, żeby można je było łatwiej przekręcać :)

Sos miętowy

Składniki:
śmietana/jogurt
posiekane liście mięty
pokrojona w paseczki suszona żurawina

Wszystkie składniki wymieszaj w takich proporcjach, żeby zachować odpowiednią dla Ciebie konsystencję i smak. Próbuj :) 
Może dodasz coś od siebie? :)




Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz