Zdrowa przekąska na wiosnę, czyli chrupiące warzywa z sosem


Dzień dobry, wiosno!

Nie da się przeoczyć tego jak pogoda cudnie nas rozpieszcza! Promyki słońca muskają nasze nosy i ramiona, a kojący wiatr ratuje przed przegrzaniem. Cieszę się z tego najmocniej! Rośliny też się cieszą! Cały mój bazar przepełniony jest świeżymi warzywkami. :)


Ja widząc bogactwo tylu kruchych liści, soczystych bulw i korzeni nie mogę o nich nie myśleć. Jakie to szczęście, że wiosna przyszła i daje nam to wszystko! Oczywiście produkt produktowi nie równy.. Przy każdej możliwej okazji kupuję warzywa "z pierwszej ręki" - od rolnika. Ta marchew jest inna. Bardziej marchwiowa. Soczysta. Pachnąca. Słodka. Pomarańczowa. Cudowna! Marchew jest moim ulubionym "chrupkiem"... Ale, rzecz jasna, na tym nie koniec :)

Najlepsze warzywa do chrupania:
marchew
seler
seler naciowy
kalarepa
ogórek
rzodkiewka
papryka
kalafior

Warzywa pokrój w podłużne, wąskie słupki. Przełóż do jednej, większej miski lub porozkładaj do wielu małych. 
Szalej z kolorami!


Sos koperkowy:

Składniki dla 1-2 osób:
4 łyżki jogurtu greckiego
pęk posiekanego kopru

Żeby odmienić swój sos, dodatkowo możesz dodać:
zmiażdżony czosnek
mieloną paprykę słodką
sok z cytryny
pieprz
... w zasadzie... czego dusza zapragnie!

Zwyczajnie wymieszaj wszystkie składniki i zjadaj używając pokrojonych w słupki warzyw :)

Nie ma nic prostszego!


A jakie są Twoje ulubione warzywa do chrupania?
Z jakim sosem je zjesz? :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz