Zupa krem z białych szparagów


Wiosna!
Pada deszcz, ale nie było to dla mnie przeszkodą, żeby pójść na bazar. Czekałam na takie wyjście, kiedy można będzie zobaczyć pierwsze polskie zbiory. Stosy rzodkiewek, natki pietruszki i pęki kopru. Kupując "zielone" dostałam od gospodarza w prezencie paczuszkę szparagów (SUPER!). Nigdy wcześniej ich nie jadłam... więc postanowiłam zrobić z nich dzisiejszy obiad :)

Skąd wziąć pomysł?
Nie znałam żadnego przepisu. Poszperałam w internecie, żeby znaleźć sposób na zupę krem. Dlaczego zupa krem? Kolega wspominał i tym razem właśnie on był moją inspiracją. W sieci można odnaleźć setki receptur. Ja przeczytałam cztery z nich, poszukałam najciekawszych metod, podstawowych zasad i mądrych wskazówek. Wszystko przeszło przed ważny filtr mojego podejścia do jedzenia:

Geniusz tkwi w prostocie

i rozpoczęłam gotowanie... Tak powstała... ta dammm...

Zupa krem z białych szparagów z sokiem z cytryny

Składniki:
500 g białych szparagów
2 duże ziemniaki
kawałek selera
średnia cebula
łyżka masła
litr bulionu warzywnego
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
sól morska do smaku
sok z połowy cytryny
natka pietruszki do podania

Zupa krem ze szparagów - przygotowanie:
Szparagi umyj, usuń zdrewniałe części oraz twarde włókna. Do bulionu dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, selera w niewielkich cząstkach i szparagi w kawałkach długości ok 2 cm. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż szparagi zmiękną lecz wciąż nie będą rozgotowane. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do garnka z bulionem i warzywami. Za pomocą blendera zetrzyj zupę na gładko. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą. Przelej w miseczki, posyp natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.



Złota myśl nie zawodzi. 

Zupa jest genialna. 
Genialna w swojej prostocie.

Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz