Wiosna!
Pada deszcz, ale nie było to dla mnie przeszkodą, żeby pójść na bazar. Czekałam na takie wyjście, kiedy można będzie zobaczyć pierwsze polskie zbiory. Stosy rzodkiewek, natki pietruszki i pęki kopru. Kupując "zielone" dostałam od gospodarza w prezencie paczuszkę szparagów (SUPER!). Nigdy wcześniej ich nie jadłam... więc postanowiłam zrobić z nich dzisiejszy obiad :)
Skąd wziąć pomysł?
Nie znałam żadnego przepisu. Poszperałam w internecie, żeby znaleźć sposób na zupę krem. Dlaczego zupa krem? Kolega wspominał i tym razem właśnie on był moją inspiracją. W sieci można odnaleźć setki receptur. Ja przeczytałam cztery z nich, poszukałam najciekawszych metod, podstawowych zasad i mądrych wskazówek. Wszystko przeszło przed ważny filtr mojego podejścia do jedzenia:
Geniusz tkwi w prostocie
i rozpoczęłam gotowanie... Tak powstała... ta dammm...
Zupa krem z białych szparagów z sokiem z cytryny
Składniki:
500 g białych szparagów
2 duże ziemniaki
kawałek selera
średnia cebula
łyżka masła
litr bulionu warzywnego
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
sól morska do smaku
sok z połowy cytryny
natka pietruszki do podania
Zupa krem ze szparagów - przygotowanie:
Szparagi umyj, usuń zdrewniałe części oraz twarde włókna. Do bulionu dodaj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, selera w niewielkich cząstkach i szparagi w kawałkach długości ok 2 cm. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż szparagi zmiękną lecz wciąż nie będą rozgotowane. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do garnka z bulionem i warzywami. Za pomocą blendera zetrzyj zupę na gładko. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą. Przelej w miseczki, posyp natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.
Złota myśl nie zawodzi.
Zupa jest genialna.
Genialna w swojej prostocie.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz