Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i górą kopru


Tło historyczne

Niektóre inspiracje kulinarne rodzą się przez zlepek zbiegów okoliczności. Przepięknie. Jakiś czas temu wyjeżdżałam służbowo do Gdańska. Miejscowy przewodnik - mój arcy-sympatyczny kolega z licealnych czasów, Piotr - zabrał nas na obiad do miejsca pod wytworną nazwą "Pyra bar". Prze-ciekawe, a jednocześnie dość proste menu, pomysłowy wystrój i bardzo dobre ceny. Zamówiliśmy "pyranię", czyli zapiekankę ziemniaczaną z mintajem, kawałkami selera i sosem śmietanowym. Moje wyobrażenie o tym przepisie znajdziecie niżej :) 


Jeśli ciekawi Was miejsce / planujecie wyjazd do Gdańska / chcecie zobaczyć menu - zajrzyjcie na stronkę Pyra baru


Drugą historią, która wpłynęła na moje niżej opisane gotowanie, było zwyczajne wyjście na bazar z Agnieszką i Gosią. Szłyśmy alejką w poszukiwaniu ciekawych produktów, kiedy to przed naszymi oczami wyrosło stoisko z rybami. Skrzynki z wędzonkami, obok góry lodu i świeżych rybich ciał. Wędzona makrela - nasza ulubienica to klasyczny już zakup, ale tym razem patrzył na nas łosoś o pięknym różowym mięsie. Poprosiłyśmy o 3 dzwonki tak, żeby przygotować sobie smaczny obiad. Nie wzięłyśmy pod uwagę różnic w kwestii znaczeniowej i praktycznej słowa "dzwonek". Dla nas - dzwonek łososia to przekrój w poprzek ryby o grubości ok 2-3 centymetrów. Dla Pana z tasakiem - każdy z nich miał jakieś 5-7 cm - w zależności od tego jak nóż poleciał, z zaznaczeniem, że ważne jest, żeby nie uszkodzić struktury mięsa. Zapłaciłyśmy słono. Postanowiłyśmy uczcić jakość naszej zdobyczy. Połowę upiekłyśmy z masłem, koprem i cytryną. To połączenie jest idealne, więc wyciągając pozostałą porcję z zamrażarki - oparłam się na podobnej kombinacji. Geniusz prostoty.

Zapiekanka ziemniaczana z rybą, w śmietanowym sosie z górą kopru

Składniki na 4 porcje:

6 dużych ugotowanych ziemniaków
300 g świeżego łososia lub innej ryby, którą lubisz
5 łodyg selera naciowego
duży pęczek kopru lub dwa małe
200 g  śmietany 18%
3/4 szklanki wody
łyżka mąki pszennej
pieprz
sól morska
sok z 1/3 cytryny
starty ser żółty do zapiekania


Zapiekanka ziemniaczana z łososiem - sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki pokrój w grube plastry i poukładaj luźno w naczyniu do zapiekania. Pokrój seler naciowy w drobne cząstki i rozsyp na ziemniakach. Rybę pokrój na kawałki wielkości kęsa i ułóż na zapiekance.
Sos śmietanowy do zapiekanki - sposób przygotowania:
Posiekaj 3/4 kopru, który masz. Do śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Dodaj wodę, koper, szczyptę soli, pieprz do smaku oraz sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i zalej ziemniaki i rybę. Pozwól , aby sos wpłynął do środka.

Całość zapiekaj przez ok 20 minut w temperaturze 200°C. Pod koniec zapiekania posyp startym serem i zezłoć (najlepiej jest włączyć obieg w piekarniku). Podawaj z posiekanym koprem, który pozostał.

Smacznego!
Olga :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz