Wiosenne (spiżarniane) porządki, czyli zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem


Wiosenne porządki!

Za oknem już wiosna, ale w ogródkach ciężko jeszcze o cokolwiek, co można "wrzucić do garnka". To idealny moment, żeby pozbyć się ostatnich zimowych zapasów ze spiżarni (czy tak jak u mnie - ze skrzynki z warzywami stojącej w kuchni). Sprzątanie w lodówce, zamrażarce, spiżarni czy ogólnie - kuchni nie oznacza, że ujmujemy naszym daniom walorów smakowych! Przekonaj się, że warto odkrywać i poznawać potencjał każdego, choćby najbardziej niepozornego produktu (lub jego części!) :)

Wykorzystanie wywaru rybnego...

W tym przepisie bazą zupy jest wywar rybny. Niedawno przygotowując zapiekankę ziemniaczaną z łososiem postanowiłam wykorzystać tłustą rybią skórę, która zazwyczaj jest wyrzucana. Skóry gotowałam z wodą i odrobiną soli - tak powstał wywar o wyrazistym rybim aromacie. Zamroziłam go i oto nadeszła jego pora! 

Zupa krem z ziemniaków i pora z lubczykiem

Składniki:

0,5 litra wywaru rybnego (lub innego, który lubisz)
1 kg ziemniaków
1 duży seler
1 duży por
ziele lubczyku
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
posiekana natka pietruszki do podania

Krem z ziemniaków i pora na wywarze rybnym - przygotowanie:

Do wywaru dodaj drobno pokrojone ziemniaki i selera, gotuj do czasu, aż delikatnie zmiękną. Dodaj pokrojonego pora i ziele lubczyku i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zmiksuj przy użyciu  blendera. Dopraw szczyptą soli, pieprzem i jeśli lubisz. Podawaj z posiekaną natki pietruszki.

Dlaczego nie ma zdjęcia?!

Zupa była gotowana wieczorem. Dodatkowo była bardzo smaczna. Połączenie tych dwóch elementów nie pozwoliło mi zrobić zdjęcia - albo nie było światła, albo zupy! ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz