Makaron z rzeżuchowym pesto i prażonym słonecznikiem



Rzeżucha na oknie stała i prosiła mnie o skubnięcie. Skubnęłam. I zaświeciło słońce. I w głowie jakoś zaświeciło. "Będzie pesto! Polskie, wiosenne pesto!" I stało się. :)


Razowe wstążki z rzeżuchowym pesto i prażonymi pestkami słonecznika

Składniki:
3/4 szklanki rzeżuchy
4 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżka siemienia lnianego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki uprażonych pestek słonecznika
makaron razowy - wstążki

Jeżeli potrzebujesz - dodaj szczyptę soli do smaku.

Makaron z rzeżuchowym pesto - przygotowanie:
Rzeżuchę utrzyj z siemieniem, oliwą i połową pestek słonecznika w moździerzu. Kiedy pasta będzie już gładka - dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Makaron ugotuj al dente. Połącz z zieloną pastą. Podawaj posypane pozostałymi nasionami słonecznika.





Smacznego!

Olga :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz