Zupa krem z pasternaku i gruszek




Pasternak trafił w moje ręce po sytuacji "bazarowej":
-Pasternak! Nie wiem jeszcze jak smakuje, ale CHCĘ TO!
-Taaaaak? A co Pani zrobi z tego pasternaku?
- Proszę Pana, jeszcze nie wiem. Spróbuję - to się dowiem :)
Tak też zapraszam na moje odkrywanie tego cudnego warzywa! :)

Pasternak?! Co to takiego?!
Pasternak to warzywo korzeniowe, które kiedyś było w Polsce gatunkiem rodzimym. Zanim ziemniaki weszły na dobre w nasze jadłospisy - poprzednim "królem" był właśnie pasternak. Mam nadzieję, że aktualne trendy kulinarne przywiodą nam powrót tej wspaniałości na nasze stoły... Ma bowiem wielki potencjał, który leży i czeka, żeby go tylko spożytkować!
Kształtem pasternak przypomina pietruszkę, konsystencją miąższu - coś między pietruszką, a selerem. W smaku jest jednak zupełnie inny - słodki, łagodny i bez goryczki. Trochę jak burak, ale jednak inny... Pasternak to pasternak - jego smaku nie da się porównać!



Pasternak - jak to się je?
Jeżeli dysponujesz świeżymi korzeniami pasternaku - możesz z powodzeniem jeść je na surowo - bardzo fajnie chrupie - dzięki temu może być ciekawą bazą do surówki :) Ze względu na wytrzymałość pasternaku - jak to u korzeniowych bywa - można go dość długo przechowywać. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Po pewnym czasie warzywko nie jest już jednak wystarczająco jędrne, żeby jeść je na surowo, a jego struktura "gąbczeje" - wtedy zazwyczaj cukry są jeszcze bardziej wyczuwalne. Takie korzenie najlepiej upiec z odrobiną oliwy i pieprzu lub ugotować :)

Zupa krem z pasternaku i gruszek

Składniki:
na ok 6 porcji

1-1,5 kg pasternaku
łyżka oleju rzepakowego
0,5 kg kwaskowych gruszek
świeżo mielony czarny pieprz
ząbek czosnku
sól do smaku

Do podania:
natka pietruszki
grzanki lub pieczone talarki gruszkowe

Zupa krem z pasternaku i gruszek - przygotowanie:
Umyj gruszki - usuń gniazda nasienne, jeśli chcesz - to obierz, ale niekoniecznie. Pasternak obierz, opłucz i pokrój na cząstki. Dodaj olej i wymieszaj po czym rozłóż na blaszce, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i zrumień w piecu w temperaturze ok 180 °C. Upieczony pasternak przełóż do gorącego bulionu i gotuj ok 10 minut. Po tym czasie - kiedy pasternak będzie już miękki - dodaj gruszki i gotuj ok 2 minut. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy - całość zmiksuj blenderem i dopraw szczyptą soli.
Podawaj z grzankami lub pieczonymi talarkami z gruszek lub jabłek i posiekaną natką pietruszki :)



Ostatnio mam bardzo dużo na głowie, ale tak czy siak - żadna siła nie odciągnie mnie od gotowania i pisania! Może nie tak często, jak bym tego chciała, ale będę szwendać się po bazarze, gotować, robić zdjęcia, jeść i pisać :) 
Bo jak komuś bardzo zależy - to i lenił się będzie za dwóch! 

Trzymajcie się ciepło! Do zobaczenia! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz