Chrupiąca cieciorka z pieca


Po ostatniej dostawie orzechów od taty i zakupach na bazarze nieco zaniepokoiłam się ilością pochłanianego tłuszczu. Ten w orzechach jest zdrowy, ale tłuszcz to tłuszcz. Szukałam więc pomysłu na przekąskę, po którą można sięgnąć bez wyrzutów sumienia. Podjadanie jest dla mnie zupełnie normalne. Nie uważam jednak, że jest to nawyk jednoznacznie zły.
Mój organizm "nie zwalnia", bo... niemal ciągle coś jem! :) Dlatego szczególnie ważne jest, żeby nie wyciągać rąk po "byle co". Cieciorka nie zawiodła. Cieciorka upieczona z przyprawami - czy może być coś prostszego? I ta prostota urzeka. Przekąska jest łatwa w przygotowaniu i nie absorbuje zbytnio - można wybrać wersję "na leniucha" stosując cieciorkę z puszki -  i bardziej czasochłonną - kiedy samemu gotuje się ziarna. Ja gotuję sama. Moje jedzenie jest w moich rękach! 



Jak doprawić pieczoną cieciorkę?
Opcji jest tyle ilu kucharzy! Przepisów na wszystkie nie sposób odkryć, a poniżej zapisałam kilka inspiracji - na potrzeby różnorodności podniebień :)

  • słodka papryka
  • czosnek i oregano
  • słodka papryka i chilli
  • kakao i cynamon
  • karmel
  • curry, czosnek, papryka
Jeśli nie solisz ziaren po ugotowaniu - w razie potrzeby dodaj soli morskiej do mieszanki przyprawowej, żeby pogłębić smak :)


Do czego stosować chrupiącą cieciorkę?
Tak jak na wstępie wspomniałam - to idealna przekąska. Może spokojnie zastąpić orzeszki w cieście lub inne "chrupacze", po które sięgamy na imprezach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas pracy. Nie mają jednak tak wiele kalorii jak orzechy i są dowolnie przez nas doprawione - każdy znajdzie coś dla siebie! 
Przyprawione kuleczki sprawdzają się jako dodatek do sałatek i zup kremowych. Można nasypać ich na wierzch zamiast groszku ptysiowego lub grzanek. Są wspaniałe!




Chrupiąca przekąska z cieciorki

Składniki:
ok 250 g ugotowanej cieciorki* (bez soli)
papryka słodka suszona
czosnek w proszku
oregano
sól morska
chilli w proszku

Chrupiąca przekąska z cieciorki - przygotowanie:
Rozgrzej piec do 180°C. Ugotowaną, osączoną z wody cieciorkę wysyp na blaszkę wyłożoną folią i posyp obficie przyprawami. Dokładnie "wyturlaj" w przyprawach i rozłóż równomiernie na powierzchni blachy. Wstaw do pieca na min. 40 minut. Co 20 minut przemieszaj i sprawdzaj kiedy konsystencja najbardziej Ci odpowiada. Po 40 minutach cieciorka powinna mieć chrupiące brzegi i miękki środek. Im dłużej pieczesz - tym więcej wydobędziesz chrupkości! Znajdź konsystencję najlepszą dla siebie! :)

* Suche nasiona cieciorki należy moczyć przez noc, po czym wypłukać i gotować ok 1,5-2 h na wolnym ogniu - do miękkości. Warto posolić, lecz dopiero pod koniec gotowania.

Smacznego chrupania! Trzymajcie się zdrowo! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz