Bulion warzywny - przepis podstawowy



Wiedza o tym jak przygotować dobry bulion warzywny to w każdej kuchni podstawa prawidłowego funkcjonowania. Na jego bazie powstaje mnóstwo zup i sosów, więc wiedzieć jak zrobić najlepszy jest równie ważne jak znajomość abecadła. To, że nie ma w nim mięsa zupełnie nic mu nie ujmuje - całą esencję czerpiemy z warzywnych smaków i aromatów!

Jak przygotować najlepszy bulion warzywny?
Do bulionu używam marchwi, korzenia pietruszki, selera - korzenia i łodyg z liśćmi, cebuli. Niedawno (góra tydzień temu!) przekonałam się do dodawania liścia kapusty -  ten "patent" przyniosła do naszej kuchni nowa współlokatorka - co kraj to obyczaj! Tradycja mówi, żeby dodawać ziela angielskiego i liści laurowych. Ja "od siebie" dodaję jeszcze kilka goździków dla zaostrzenia smaku i wzbogacenia aromatu gotowego wywaru. Dzisiaj, eksperymentalnie, dodałam jeszcze kilka orzechów - bo przecież jeśli nie dodaję mięsa, to trzeba trochę tłuszczu! Tłuszcz z orzechów nie wypłynął... za to aromat i głęboki kolor jakiego dodały jest prze-miłym zaskoczeniem! Podpisuję się pod tym pomysłem i polecam go serdecznie :)

Bulion będzie najbardziej esencjonalny, jeśli wszystkie składniki zaczniemy gotować "od zimnej wody". Dzięki temu wszystkie związki aromatyczne, barwniki, witaminy i smaki wyługują do wody, wypłuczą się dokładniej z warzyw jeszcze zanim na brzegach utworzy się zdenaturowana "otoczka", która przed tym zjawiskiem naturalnie chroni. Pamiętajmy więc, że warzywa "z rosołu" nie zawierają wielu składników odżywczych, ani nie mają zbyt ciekawego smaku.

Jeżeli chcesz ułatwić sobie życie i masz przy tym trochę miejsca w zamrażarce - ugotuj dużo bardzo intensywnego bulionu, podziel na mniejsze porcje i włóż do zamrażarki. Dzięki temu zyskasz bazę pod zupę do wykorzystania w każdej chwili, którą będzie można ewentualnie rozcieńczyć wodą. Sprytnie, szybko, zdrowo!

Bulion warzywny - przepis podstawowy

Składniki:
litr zimnej wody
2 marchwie
1 duża lub 2 mniejsze korzenie pietruszki
seler - korzeń i liście
1 cebula
1 liść kapusty
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 goździki
pół łyżeczki kozieradki
2-3 orzechy włoskie
sól do smaku (opcjonalnie)

Bulion warzywny - przygotowanie:

Wszystkie warzywa obierz i opłucz lub tylko umyj dokładnie. Włóż do zimnej wody i dodaj przyprawy. Gotuj na możliwie najmniejszym ogniu tak, żeby wywar powolutku zawrzał, a później "pobulgotał" około godzinę. Przecedź i dopraw solą do smaku.

Gotuj na bulionie! Zadbaj o siebie!
Wykorzystaj wolny dzień i nastaw bulion. Można go przecież zamrozić! Dodanie soli też przedłuży jego trwałość! Możesz też nie solić - wtedy doprawiasz dopiero gotową zupę, sos czy inne danie. Jeśli gotujesz zupy na kostce rosołowej - w pierwszej kolejności - przestań to robić! Nie truj siebie i ludzi, których karmisz! Kolejne kroki skieruj na bazar lub do sklepu warzywnego, kup co trzeba i ugotuj warzywny wywar!  Przygotuj domowy bulion, a on odmieni oblicze Twoich potraw! Zadbaj o siebie!

Trzymam kciuki za powodzenie tej misji! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz