Batoniki zbożowe z orzechami i żurawiną




Niewielu jest ludzi, którzy nie lubią słodyczy... Ciężko byłoby policzyć tych, którzy od cukru są uzależnieni. Nie umiałabym też określić ile razy dziennie ludzie mają ochotę na "cokolwiek" i sięgają po batoniki, wafle - w czekoladzie lub bez niej... Ale czy nie można zdrowiej? Otóż można! Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce! :)

Zdrowe, bo zbożowe!
Batoniki przepełnione są płatkami owsianymi, żytnimi i otrębami, które równomiernie rozkładają się w organizmie i dostarczają energii na co najmniej dwie godziny :) To idealna przekąska dla Ciebie i Twoich bliskich!

W przepisie nie używam skondensowanego mleka z puszki - tak jak wiele przepisów z sieci. Unikam wytworów przemysłu spożywczego... a miód idealnie sobie radzi ze sklejaniem składników :) 
Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj :)


Użyj ulubionych składników!
Do podanego przepisu możesz wprowadzić dowolne zmiany! Dodaj do batoników ulubione składniki swoje lub swojej połówki czy dziecka i zaserwuj im zdrową przekąskę! A dodać można:

ulubione pestki lub nasiona
ulubione orzechy
suszone owoce
siemię lniane
ziarna sezamu
wiórki kokosowe
skórkę z cytryn lub pomarańczy



Batoniki zbożowe z orzechami i żurawiną

Składniki:
200 g płatków owsianych
40 g płatków żytnich
3 łyżki otrębów żytnich
garść pestek dyni
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
garść orzechów ziemnych
garść migdałów
2 garście suszonej żurawiny
2 łyżki ziaren sezamu
100 g masła
170 g miodu
3 łyżki cukru

Batoniki zbożowe - przygotowanie:
Rozgrzej piec do 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp płatki i otręby, wymieszaj, rozłóż równomiernie i podpiecz przez ok 15 minut. Orzechy i nasiona upraż na patelni i odstaw. 

Do garnka włóż masło, miód i cukier i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż do skarmelizowania - zauważysz, że "to ten moment" kiedy zmieni się kolor płynu :)

Do karmelu dodaj orzechy, płatki i suszoną żurawinę (czy co tam sobie zażyczysz :)) i wymieszaj dokładnie. Całość wyłóż na blaszkę i rozłóż równomiernie tak, aby uzyskać grubość ok 2 -3cm. Jeżeli powstałej masy jest za mało - uformuj ją tak, żeby część blachy była pusta. Piecz ok 25 minut w 170°C - do rumianego koloru.

Po wystygnięciu pokrój na prostokąty. Przechowuj w lodówce :)




Nie mogę się doczekać jutra, kiedy będę mogła zjeść sobie takiego batonika podczas przerwy w pracy! :) Też spróbujcie! Polecam! :)

Pozdrawiam ciepło! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz