Muffiny marchwiowe z orzechami i miodem


Po pierwsze - szybko. Po drugie - zdrowo. Po trzecie - obiecałam :) Kolejny raz do muffin stosuję mąkę razową, żeby wpakować do nich jak najwięcej witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i cynku. Mąka tortowa faktycznie lepiej wyrasta, ale jest bezwartościowa pod względem odżywczym. Jeśli ja mam wybierać, to zdecydowanie wybieram zdrowszą wersję! :)

Dlaczego muffiny?
Muffiny są po prostu ultraszybkie w przygotowaniu i to zdecydowanie ich największy plus. Do tego to idealna przekąska, drugie śniadanie, deser, przystawka. Jeśli chodzi o stosowane dodatki - NIE MA REGUŁ! Wystarczająco dużo, żeby mnie przekonać :)

Czego potrzebuję, żeby upiec muffiny?
Blacha. Pierwsza blacha do muffin jest czymś, co odmieniło moją kuchnię i, co za tym idzie, znaczną część mojego życia :) Ja używam zwykłych, metalowych w różnych rozmiarach (6 dużych, 12 średnich lub 24 malutkie muffiny), ale silikonowe też dzielnie współpracują. Zaletą metalowych jest stabilność, wadą zaś dość uciążliwe mycie. Silikonowe zupełnie odwrotnie - myją się świetnie, lecz nie trzymają stabilnie ciasta, co najbardziej przeszkadza przy wkładaniu do pieca. Zakup blachy, formy to 10-30 zł. Jeśli się ktoś uprze? - tak, kupi za 70, ale ja nie widzę takiej potrzeby.
Papilotki. Papierowe, zwykłe można kupić już za ok. 2,5 zł za 50 sztuk. Urozmaicenie zapewnia ogromny asortyment kolorowych papilotek, lecz są one dość drogie - nawet 15-20 zł za 50 sztuk. Co się okazuje... często wcale nie widać wzoru na papilotkach, bo podczas pieczenia tłuszcz z ciasta wchłania się w papier.
Pomysły :) Pomysłów na muffiny jest tysiące! Najcudowniejsze jest to, że można bazować na jednym przepisie - ewentualnie trochę go modyfikować zależnie od dodatków. W linku znajdziecie mój przepis na muffiny razowe z jabłkami 

Szukasz pomysłu na swoje muffiny? Napisz o tym w komentarzu - chętnie podpowiem!


Dlaczego nie z pudełka?
Muffiny, które robisz samodzielnie są lepsze niż te "z pudełka", bo używasz składników takiego pochodzenia, o którym decydujesz TY. To od Ciebie zależy jakiej użyjesz mąki, jak je posłodzisz, weźmiesz orzechy od sąsiada, ciotki, czy kupisz "szybkie, przyjemne i łuskane" ze sklepu i czy marchew będzie z marketu czy z bazaru. Wszystko zależy od Ciebie! Pamiętaj, że takiego muffina dajesz mężowi, dziecku czy przyjacielowi na drugie śniadanie i co najważniejsze - zjadasz je sam! On później jest częścią Ciebie. Jego składniki wchłaniają się i działają w Twoim ciele :) To ważne, żeby przygotowywać jedzenie najlepiej jak tylko można. Nie mówię, że "musisz robić najlepsze muffiny pod słońcem!" - nic nie musisz. Możesz chcieć dbać o siebie i o ludzi, którym gotujesz. Jeżeli nie gotujesz - możesz wziąć swoje żywienie w swoje ręce.

ziarno pszenicy + robot kuchenny = mąka!


Muffiny marchwiowe z orzechami i miodem

Składniki na 12 sztuk:

suche:
2 szklanki mąki razowej
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki fruktozy
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

mokre:
2 średnie świeże marchwie starte na drobnych oczkach
80g roztopionego masła
1 szklanka pełnego mleka
1 duże jajo
3 łyżki miodu

Muffiny marchwiowe z orzechami i miodem- przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę do muffin wyłóż papilotkami. Składniki sypkie wsyp do miski i wymieszaj ze sobą. W drugiej misce połącz wszystkie składniki mokre. Dodaj jedne do drugich, energicznie wymieszaj (NIE ZA DŁUGO!) i nakładaj łyżką do papilotek, prawie do pełna. Wstaw do pieca na około 15-25 minut do czasu, aż muffiny pięknie wyrosną i zarumienią się :)


Kęs zdrowia?
Pamiętacie jak zawartość tłuszczu zwiększa przyswajalność karotenów i witaminy A z marchwi? Tłuszcze godnie reprezentują masło i orzechy laskowe. Nie przykrywajcie się dietami. Ta zasada jest ważna, aby zachować zdrowie, ładny koloryt skóry, sprawną pracę układu pokarmowego i mocną odporność - to wszystko właśnie potrafi zdziałać beta-karoten! :)

Made by NATURE

Trzymajcie się ciepło i poszukajcie wśród znajomych lub rodziny kogoś z orzechowcem na wyłączność! Róbcie zapasy zdrowych tłuszczy na zimę!

Wszystkiego smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz