Jesień pełną gębą. Kasztany kasztanami - u mnie oznaką jesieni jest to, ze zaczęłam piec warzywa i wykorzystuję je na różne sposoby. Najczęściej zaczyna się od ciepłego dania lub sałatki. :)
Pieczona dynia, na którą przepis znajdziecie niżej, jest idealna do sałatki. Wystarczy przygotować cytrynowo-miodowy sos lub inny ulubiony :) roszponkę, swoje ulubione świeże warzywa, może jakiś dobry ser i uprażone ziarna słonecznika. Nie trzeba nic więcej. Taka dynia, jeszcze ciepła, sprawdza się do podjadania i zasadniczo... ciężko się od tego powstrzymać :)
Pieczona dynia z rozmarynem
Składniki:
miąższ z małej dyni pokrojony w kostkę
2 łyżki oliwy
duża łyżka miodu
gałązka rozmarynu
sól
świeżo mielony pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej kawałeczki dyni. Oliwę i miód połącz w gęsty sos i polej nim dynię. Posyp delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz do osiągnięcia miękkości i pięknego rumieńca :)
Dynia idealnie nadaje się do mrożenia! Możesz zrobić jej więcej i odłożyć część na kolejną porcję zupy :)
Krem z pieczonej dyni z pomidorami z pieca
Składniki:
1/2 kilograma pieczonej dyni
1/2 kilograma miąższu świeżej dyni
woda lub bulion
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
odrobina octu balsamicznego
suszone pomidory sypkie
3 garście pieczonych pomidorów
Dynię pieczoną i świeżą, cebulę oraz odrobinę wody zagotuj. Kiedy składniki będą już miękkie - zmiksuj je za pomoc blendera. W razie potrzeby dodaj jeszcze wody, żeby uzyskać odpowiednią gęstość. Pod koniec gotowania dopraw przeciśniętym czosnkiem, suszonymi pomidorami, odrobiną octu, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Podawaj z pieczonymi pomidorkami. Ja używałam koktajlowych :)
Dynia pieczona z miodem i rozmarynem |
Krem z pieczonej dyni z pomidorami z pieca |
Pozdrawiam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz