Tarta serowa ze śliwkami



Jesień... robi się już chłodno na dworze - jednak w każdej kuchni nadszedł najwspanialszy czas! To właśnie teraz trwa sezon na najsłynniejsze polskie owoce i warzywa :)
Co za tym idzie - ceny spadają! Śliwki kosztują ok 3-4 zł za kilogram, a jeśli poszukamy źródła bliżej dostawcy ta cena spadnie do ok 2zł.

Podczas sezonu kupowanie takich owoców jak gruszki, śliwki czy jabłka w supermarketach byłoby zwykłą stratą pieniędzy. Kwestia finansowa - bo pośrednik nigdy nie będzie tańszy od producenta - nie jest jedyna. Pamiętajmy o walorach smakowych i jakości. Produkty, które są dostarczane do marketów przejeżdżają setki kilometrów - często są tylko jednej odmiany - takiej, która jest najtwardsza, nie odbarwia się przy obiciu, ma statystycznie najbardziej pożądany kolor, nie ciemnieje, nie więdnie... Niestety nie ma też smaku. Marketom wcale nie o to chodzi. W sklepach sieciowych nikt nie martwi się o smak owoców - mają być tanie i na tyle atrakcyjnie wyglądać, żeby się sprzedały. Tamtejsze owoce smakują tak słabo w porównaniu z lokalnymi produktami dlatego, że nie dojrzały na drzewie tylko w magazynie lub dopiero na domowym parapecie - zwyczajnie "nie zdążyły".
Naprawdę warto jest znać źródło pochodzenia swojego jedzenia. Kiedy kupuję - przykładowe śliwki - u człowieka, który dbał o nie, hodował je i rwał z drzewa - mam głębokie poczucie, że wspieram go w tym, żeby za rok znów mógł się swoim plonem ze mną podzielić. Cieszę się z tego, bo wiem, że przykładam rękę do czegoś dobrego :)
A dzisiaj na blogu znajdziecie przepis na tartę - znów na razowym spodzie - która łączy słodkie, serowe nadzienie z wyraźną śliwkową, kwaśną nutą. Jest przepyszna! i myślę, ze nikogo nie trzeba będzie do niej namawiać - nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia kiedy tarta byłą jeszcze w całości  :)
Tarta serowa ze śliwkami
przepis na kruche ciasto razowe znajdziesz tutaj
Składniki:
Nadzienie:
ok 250g twarogu z pełnego mleka
250 ml śmietanki kremówki
kilka kropel esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki pełnego mleka w proszku
5 łyżek fruktozy lub 3 łyżki miodu
2 duże jaja
8-12 śliwek
Uznajmy, że jesteśmy na etapie, kiedy ciasto podpieka się w piecu :)
Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj w robocie kuchennym lub za pomocą rózgi w taki sposób, aby powstała gładka masa - i odstaw. Owoce umyj, podziel na połowy i wyjmij z nich pestki. Kiedy spód będzie już podpieczony wlej do środka masę serową i ułóż śliwki na wierzchu. Piecz jeszcze przez 30-35 minut.




Smacznego!
Życzę Wam pięknej złotej jesieni! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz