Tarta razowa z gruszkami i lawendą


W tym tygodniu odwiedzając stragany z warzywami znalazłam kolejny dowód na to, że jesień już przyszła - zaczął się sezon na gruszki! Kilogram owoców można kupić już za
2 złote - nie mogłam nie skorzystać :) kupiłam gruszki i już wiedziałam, że zrobię z nich tartę.
To, że będzie razowa wyszło w praniu... mamy w domu pszenicę, którą mielimy w robocie kuchennym. Dzięki temu zawsze pod ręką jest pełnowartościowa mąka. W tarcie najlepiej sprawdza się jej gruboziarnistość - cudnie chrupie :)
W przepisie użyłam konfitury lawendowej - dostałam ją jakiś czas temu w prezencie i czekała  tylko na swój moment :) Również całkiem niedawno posadziłam na balkonie krzak lawendy, więc skorzystałam dodatkowo z jej kwiatków.


Jeszcze jedna modyfikacja - zamieniłam biały cukier na fruktozę. Fruktoza jest o prawie 50% bardziej słodka niż cukier - dzięki temu nie trzeba jej dużo dodawać. Poza tym - idealnie sprawdza się w wypiekach - temperatura jej karmelizacji jest niższa niż cukru rafinowanego - dzięki temu wypieki ślicznie się rumienią i brązowieją :)

Tarta razowa z gruszkami i lawendą

Składniki:
Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki razowej
3 łyżki fruktozy
120 g masła (powyżej 82% tłuszczu mlecznego)
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 duże jajko
2 łyżki śmietany 18%
masło do posmarowania blachy
bułka tarta do wysypania formy
Nadzienie:
6-7 dojrzałych gruszek
3 łyżki konfitury lawendowej (opcjonalnie)
kwiaty lawendy (świeże lub suszone)
Ewentualnie do podania: lody waniliowe

Wszystkie składniki do zrobienia ciasta powinny być schłodzone! 
Mąkę, fruktozę i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj rozdrobione masło i krój nożem na malutkie kawałki, aż w misce powstanie coś na kształt okruchów chleba. Dodaj jajko i śmietanę - zagnieć ciasto i schowaj do lodówki na 20-30 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 °C. Formę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Kawałeczkami ciasta wyklej formę i ponownie włóż do lodówki. Kiedy piekarnik się rozgrzeje - wyjmij tartę z lodówki, przykryj folią aluminiową lub papierem do pieczenia i obciąż np. ziarnami fasoli. Podpiecz około 15-20 minut, żeby pod owocami nie było surowego ciasta.
Owoce umyj i pokrój na 16-stki usuwając gniazda nasienne. Ułóż na spodzie z ciasta, rozłóż równomiernie konfiturę lawendową i kwiaty. Piecz ok 20 minut, aż owoce będą dobrze upieczone i rumiane. W razie jakby zebrało się zbyt dużo soku - zlej go z blachy dociskając owoce (żeby nie powypadały i nie pouciekały ze swojego miejsca) i piecz przy uchylonym piecu :) Gotową tartę podawaj samodzielnie lub na ciepło z kulką lodów waniliowych posypaną świeżymi kwiatami lawendy...


Dlaczego gruszki?

Po pierwsze - są pyszne :)

Po drugie - są dobrym źródłem minerałów takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, miedź, żelazo, bor, jod i sód. Do tego zawierają sporo błonnika i witamin z grupy B.

Po trzecie - mają mało kalorii. Średni owoc to około 60 kcal, więc gruszka może spokojnie wpisać się w niejedną dietę :) 

Po czwarte - mogą pomóc w leczeniu niektórych przypadłości... miękkie, dojrzałe i słodkie owoce pomagają przy zaparciach - jednak zjedzone w nadmiarze mogą wywołać biegunkę! Te twarde natomiast - zapobiegają biegunkom dzięki dużej zawartości garbników. 
Obecność boru wspomaga przyswajanie wapnia w organizmie - to ważne dla osób, które muszą szczególnie dbać o kości, czyli dzieci i osób narażonych na osteoporozę.

Uczcijmy sezon gruszkowy!
Do zobaczenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz