Makaron żytni z grzybami i pietruszką


Jesień, jesień, JESIEŃ i JESIENNE GOTOWANIE! W ubiegły weekend byłam u mamy. Punktem centralnym wyjazdu było wyjście całą załogą do lasu. Według moich odczuć - to jeszcze nie to. Sezon grzybowy w moich okolicach nie jest zbyt obfity w tym roku. Tak czy siak - trochę udało nam się nazbierać :)
Głównie podgrzybki, garść koźlaków i moje ulubione... niezliczone pajęcze sieci na ubraniach i okularach. :) Było cudnie! Dość ciepło. W lesie powietrze było niesamowicie rześkie i pachnące. W zasadzie to mógłby być dla mnie jedyny powód chodzenia do lasu - to samo w sobie jest ogromną przyjemnością. Drzewa pachną, szyszki pachną, liście pachną, ziemia pachnie, krzaki jagód, ściółka...
Po powrocie z lasu pojechaliśmy na chwilę do cioci Walerci. Co się okazało? Na jej podwórku rosną kanie! Zebraliśmy wszystkie - mama usmażyła panierowane kanie na (niebanalne) drugie śniadanie - NIEBO W GĘBIE! Co jeszcze cioci rosło na podwórku? Cukinia, dynia.... przywiozłam! Niedługo zrobię z nich użytek :)
Podgrzybki poddusiłam jeszcze w domu - z masłem, niewielką ilością wody i odrobiną soli. Po wystudzeniu spakowałam i schowałam do lodówki - na jeden dzień! W sklepie ze zdrową żywnością kupiłam żytni makaron razowy i tak oto powstał przepis na ultra-szybki obiad!

Makaron żytni z grzybami i pietruszką

Składniki:
ok 200g grzybów leśnych
łyżka masła
łyżka czosnku suszonego w płatkach
pół dużego pęczka natki pietruszki
łyżka octu winnego z czerwonego wina
szczypta soli
świeżo mielony pieprz

makaron żytni razowy - lub inny we wstążkach

Sos grzybowy - przygotowanie:

Grzyby oczyść i wypłucz pod bieżącą wodą. Włóż do rondla, dodaj masło, szczyptę soli i odrobinę wody. Duś ok 20-30 minut - tak uduszone grzyby możesz trzymać w lodówce przez 1 dzień lub schować do zamrażarki "na następny raz"

Do duszonych grzybów dodaj czosnek w płatkach i ocet winny - gotuj do osiągnięcia odpowiedniej (na Twój gust) konsystencji. Dopraw solą i pieprzem - zdejmij z ognia. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do sosu grzybowego

Makaron ugotuj al dente i połącz z sosem. Jeżeli lubisz i chcesz, aby sos grzybowy nabrał kremowej konsystencji - możesz dodać do sosu 3 łyżki tłustej śmietany

Makaron razowy żytni z sosem grzybowym i pietruszką

Gorąco polecam na jesień!

Niedługo zaproszę Was na cukinię! Powiedzcie - czy macie jakieś specjalne kulinarne życzenia, które mogę zrealizować na garach? Chętnie ugotuję coś jeszcze bardziej DLA WAS!

Pozdrawiam Was ciepło :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz