Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Królik duszony w aronii i cynamonie


Dzisiejszy przepis pojawia się na blogu z kilku powodów. 
Po pierwsze - kiedy kilka dni temu odwiedziłam (odkryłam!) sklep ze zdrową żywnością - parę kroków z miejsca, w którym mieszkam - kupiłam pudełko z apetycznymi laskami cynamonu.
Po drugie - zwalniam miejsce w zamrażarce. Niebawem mamy dostać sporą dostawę mięsa z domowej hodowli. "Porządki w zamrażarce" są z tego względu wspólną misją domowników :)
Po trzecie - od dłuższego czasu w mojej lodówce leżakowała aronia. Przywiozłam ją od babci i doczekała się "swojego momentu" - do tej pory zwyczajnie nie miałam na nią pomysłu.
Po czwarte - szukałam sposobu, jak to wszystko ze sobą połączyć :)

Pamiętacie przepis na duszonego królika z grzybami
Tym razem przygotowałam drugą część mięsa, które mi wtedy zostało - w zupełnie innym klimacie! Opowiem Wam jak powstało danie niemal kuchni fusion...

Owoce aronii na krzaku...
i owoce aronii poza krzakiem...

Zgrabne, cynamonowe laski :)
Królik duszony w aronii i cynamonie

Składniki:
mięso królika w porcjach (ok. 1,2 kg)
4-5 lasek cynamonu
5 goździków
1 łyżeczka kardamonu
3 łyżki oliwy
łyżka octu winnego z czerwonego wina
świeżo mielony pieprz
2 szklanki owoców aronii
1/2 szklanki soku wiśniowego
łyżka miodu
szczypta soli
łyżka mąki ziemniaczanej

Mięso zamarynuj w oliwie, occie, zmielonych goździkach, cynamonie, pieprzu i kardamonie przez 1 dzień. Wyjmij kawałki mięsa z marynaty i obsmaż na oliwie z obu stron - na rumiany kolor. Królika przełóż do garnka, zalej pozostałą zalewą i dodaj owoce aronii, sok wiśniowy oraz łyżkę miodu. Duś wszystko pod przykryciem, do czasu kiedy mięso będzie miękkie.
Wyjmij z garnka królika i laski cynamonu. Zredukuj sos i zmiksuj za pomocą blendera. Odłóż chochlę sosu do miseczki, przestudź, dodaj mąkę ziemniaczaną i przelej do garnka z sosem, aby go zagęścić. Zagotuj sos i ponownie dodaj do niego mięso.

Serwuj z kluseczkami, ziemniakami z wody lub puree i surówką.

Danie ma ciekawy kolor :) 
Jeśli chcesz, żeby było jeszcze barwniej - do ziemniaków dodaj dużo świeżych ziół, aż będą zielone! Twoją surówką niech będą mocno czerwone pomidory - HAVE FUN! :) Życzę wszystkim obiadu w miłym towarzystwie! :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza