Krem z zielonego ogórka


Odwiedziłam babcię... W ogrodzie jest pełno kwiatów, warzyw i owoców. Dostałam paczkę z ogórkami, cukinią, pomidorami, malinami i cudnymi brzoskwiniami o słodkim zapachu, które pojawiły się w babcinym ogrodzie po raz pierwszy. Współpracę z brzoskwiniami omówię innym razem :) Paczka i słoneczna pogoda natchnęły mnie do zrobienia szybkiej zupy - idealnej na obiad w tak ciepłe dni. Zupa- krem ze świeżych ogórków ma orzeźwiający, delikatny smak
i podana z bagietką z masłem czosnkowym stanowi świetny, lekki posiłek. Dobrze też smakuje z kubka - z dodatkiem pszennych grzanek ziołowych :) Robi wrażenie na wszystkich, którzy znają wyłącznie klasyczną ogórkową z kwaszonych ogórków :)

Krem z zielonego ogórka

Składniki:
3 duże "długie" ogórki
1 duża cebula lub średni por
1 duży serek topiony
3 łyżki ryżu - zmielone na mączkę
kostka rosołowa
woda
pęczek kopru
pieprz

Ogórki dokładnie umyj (nie obieraj - skórka nadaje zupie piękny kolor), jeśli w środku są wielkie białe pestki - usuń je i pokrój ogórki w większe cząstki i wrzuć do garnka. Dodaj cebulę obraną, pokrojoną w mniejsze cząstki. Włóż tam też serek i kostkę rosołową* i zmiksuj całość za pomocą blendera - na papkę. Do ogórkowej masy dodaj mączkę ryżową i trochę wody. Zagotuj na dużym ogniu, a później zmniejsz płomień i mieszając od czasu do czasu - gotuj, aż nie będzie czuć grudek ryżu. Gęstość reguluj według własnego uznania dodając gotowaną wodę. Na koniec dodaj świeżo mielony pieprz i posiekany koper.... Koniec, gotowe! :)

* obiecuję, że się poprawię i wyeliminuję sklepową kostkę z moich przepisów!


Ogórki składają się w 96 % z wody więc ich kaloryczność to wartość rzędu 10-15 kcal/100g - ogórek pokrojony w słupki jest idealną przekąską w ciągu dnia :)

Gotujcie i podzielcie się efektami!
Do zobaczenia! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz