Meksykanin, czyli jednogarnkowe danie z mięsem mielonym i warzywami


Ostatnie upały natchnęły mnie do dania rodem z piekieł. Wczoraj pichciłam jedno z moich ulubionych dań a'la chili con carne - jest to moje wyobrażenie o kuchni meksykańskiej w wersji trochę złogodzonej - nieco bardziej warzywne i doprawione inaczej niż oryginał. To świetny sposób na szybki obiad, a ilości składników poniżej pozwolą nakarmić 6 głodnych osób :)


Dodatek sera mozzarella łagodzi ostrość przypraw i sprawia, że konsystencja robię się ciekawsza. Lubię kiedy ser się ciągnie :) Żeby dodatkowo urozmaicić posiłek warto podawać danie z tortillą. Placki najlepiej wcześniej zrumienić i podzielić na mniejsze kawałki lub jeść z taco.

Ostre przyprawy i bardzo "konkretne" składniki dają nam w efekcie smaczne i sycące danie, które przemyca w sobie sporo warzyw... Dużym plusem jest też jego "jednogarnkowość" :) Serdecznie polecam!

Meksykanin i kwiaty estragonu

Meksykanin z mozzarellą

Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego*
1 duża cebula
1 duża marchew
puszka pomidorów krojonych**
koncentrat pomidorowy
puszka fasoli czerwonej
puszka fasoli białej
puszka kukurydzy
2 małe zielone papryki
4 duże ząbki czosnku
pieprz cayenne
curry
cukier
sól
oliwa - ja użyłam takiej z ostrą papryką
mozzarella
Ewentualnie: tortilla do podania

* najlepiej kupić np. łopatkę wieprzową i poprosić o zmielenie - wiemy co jemy
** możecie sparzyć i użyć 4-5 świeżych pokrojonych w kostkę


Rozgrzej ok 2-3 łyżki oliwy w szerokim garnku lub wysokiej (pojemnej) patelni. Cebulę pokrój w kostkę i zarumień, dodaj mięso i usmaż je - w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Dodaj marchew pokrojoną w kostkę i podduś pod przykryciem aż trochę(!) zmięknie. Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy - według uznannia - ja dodałam cały słoik. Fasolę i kukurydzę wypłucz i osącz - dodaj do garnka. Paprykę umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Przeciśnij czosnek i dodaj przyprawy. Ja dodałam dużą szczyptę chili i sporo curry, sól i cukier - do smaku. Ten cukier ze względu na dużą ilość pomidorów...
Przykryj na 10 minut i duś tak, żeby papryka nadal była chrupiąca. Mozzarellę pokrój w kostkę i wmieszaj przed podaniem. Można też posypać na wierzchu i zapiec. Jeśli chcesz podawać w tortillą - przygotuj ją wcześniej, żeby nie zwlekać z jedzeniem :)


Smacznego i... miłego dnia!
Do zobaczenia! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz