Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Kompot z rabarbaru...



Rabarbar!

Sezon na rabarbar przemija, a mi właśnie dziś przypomniało się jak cieszyłam się nim w tym roku!

Jako dziecko jadłam rabarbar z cukrem (kto tego nie robił...?!) - więcej nie trzeba było do szczęścia! U babci rosły kłęby rabarbaru pod jabłonią. Chowałam się na tym drzewie, jak z rodzeństwem bawiliśmy się w chowanego. Byłam najstarsza, więc długo nikomu nie przychodziło do głowy, że można schować się wyżej niż na poziomie gruntu. Z nudów zaczynałam rzucać jabłkami w dół, żeby się zdemaskować ;)

Kupujesz rabarbar?

Przy zakupie - wybieraj najbardziej czerwone łodyżki - taki rabarbar nada ładniejszy kolor kompotu i najpełniejszy smak - będzie w nim więcej naturalnych cukrów.

Kompot najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Jest niesamowicie orzeźwiający - idealny na ciepłe dni i do obiadu - ma właściwości, które wspomagają trawienie!


Kompot z rabarbaru

Składniki:
ok. 1 kg rabarbaru
ok. 1 litr wody
cukier / miód - do smaku
sok z cytryny - do smaku

Kompot z rabarbaru - sposób przygotowania:
Rabarbar umyj i pokrój w cząstki - nie obieraj! To w skórce jest najwięcej barwników - miąższ ze środka jest zielony. Wrzuć cząstki rabarbaru do wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut. Kiedy kompot wystygnie - przecedź go. Kiedy otrzymasz już klarowny sok dodaj cukier lub miód i jeśli jest taka potrzeba - sok z cytryny. Przelej do szklanej butelki lub słoika. W lodówce możesz przechowywać do 3 dni.



Rabarbarowy Bilans Żywieniowy

+++

Cenne źródło witamin A, C i E, kwasu foliowego i błonnika, a spośród składników mineralnych - potasu, wapnia, fosforu oraz magnezu.


++-

Ze względu na zawartość rapontycyny, rabarbar jest naturalnym fitoestrogenem - może jednak działać dwojako. Kobiety będzie wspierał w walce z trądzikiem lub w okresie przekwitania. Panów będzie wspomagał w przypadku przerostu prostaty, ponieważ może obniżać poziomu testosteronu. Nie zaleca się spożywania go przez mężczyzn, u których poziom tego hormonu jest naturalnie niski.

++-

O ile jedni uznają tę roślinę za potencjalny lek na raka - to osoby, które mają problemy z nerkami nie powinni go jeść ze względu na dużą zawartość szczawianów.

Spieszmy się kochać rabarbar 
- tak krótko trwa sezon ! ! !


Odpoczywajcie dobrze. Życzę sobie i Wam, żeby schłodzony kompot przydał się w jakiś (nieodległy) słoneczny dzień!

Do zobaczenia! :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza