Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Bananowy song, czyli przepis na bananowy koktajl z wanilią i domowy cukier waniliowy!


Drugie śniadanie z energią!

W okresie sesyjnym mocno wytężam swój mózg i na drugie śniadanie chciałam dodać sobie trochę mocy :) Koktajl mleczny z owocami to zdecydowanie najszybsza metoda na przerwę w nauce. Ja akurat miałam banany, ale nabieram już ochoty na kolejne owoce... maliny, truskawki, czarne jagody... a może wszystko razem? :)

Koktajl bananowy z wanilią

Składniki:
1 banan
pół szklanki mleka
ziarenka z kawałka laski wanilii
sok z cytryny - opcjonalnie

Bananowy koktajl - sposób przygotowania:
Obranego banana pokrój w kawałeczki, wlej mleko. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ze środka ziarenka. Wszystko zmiksuj - postaraj się, żeby na wierzchu zrobiła się delikatna pianka. 

NO ADDED SUGAR!

Przelej do szklanki i pij od razu. Jeśli lubisz - dodaj lód :)



Co dobrego w bananach?

Banany dostarczają dużo potasu, witaminy C i błonnika... a co ważne dla zapracowanych umysłowo - magnez i węglowodany, które pozwalają pracować na wysokich obrotach i dodają energii :)

Jak wykorzystać puste laski waniliowe?

Kiedy używam w kuchni wanilii - nigdy przenigdy nie wyrzucam wykorzystanych lasek. Robię z nich cukier waniliowy!

W sklepach niestety ciężko taki kupić... a jeśli jest to w kosmicznych cenach. Za to zawsze znajdziecie na półce sklepowej tani zamiennik - cukier waniliNowy - produkt, który nawet nie leżał koło prawdziwej wanilii. Dodają do niego wanilinę, lub etylowanilinę... Na koniec dnia to dodatki SYNTETYCZNE - nie zdajemy sobie z tego sprawy... kupujemy... używamy...

Zapraszam do przełamania tego przyzwyczajenia!

Cukier waniliowy 
(Home-made edition)

Składniki:
cukier biały
łupinki wanilii

Domowy cukier waniliowy - sposób przygotowania:
Do słoika z zakrętką wsyp cukier i dorzucaj laseczki wanilii, kiedy tylko używasz w kuchni jej ziarenek...

Voilà! Szczelnie zamknięty może stać... i stać... :)




Życzę Wam dużo słońca i energii!

Do zobaczenia! :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza