Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Pełnoziarniste muffiny z jabłkami


Ku chwale spontaniczności - znów!

Rozmawiałam z Gosią w kuchni, kiedy zadzwonił do mnie telefon. Ledwie skończyłam rozmawiać, a Gosia zeskoczyła z blatu i zaczęła obierać jabłko, wyciągać tarkę... 

- Gosia, będziesz jadła tarte jabłka? (zapytałam z nadzieją w głosie, bo uwielbiam tarte jabłka z cukrem - mój brat wie o tym najlepiej - jedliśmy je razem jako małe dzieci... no dobra... jako duże dzieci też.)

- Nie, robię ciastko.

Tak! Poniższy przepis powstał niespodziewanie... Słoneczne popołudnie z razowymi muffinkami, które są wilgotne, niezbyt słodkie, a po upieczeniu w ustach chrupie cudna zarumieniona skorupka... 



Muffiny pełnoziarniste z jabłkami
Składniki suche: (na około 24 sztuki)
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej (typ 650)
1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
0,5 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3/4 szklanki cukru (daję słowo, że gdybyśmy miały miód - cukru by tu nie było!)
cynamon

Składniki mokre:
3 jaja
1 duże starte jabłko
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka


Razowe muffiny z jabłkami - sposób przygotowania:
Składniki mokre wymieszaj ze sobą na jednolitą masę. Suche wymieszaj i dodaj do płynnej masy, a następnie dokładnie połącz. Do blaszki powkładaj papilotki i nakładaj ciasto do 4/5 ich wysokości. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C - do "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjmij z blachy i wystudź na kratce. 

Wystudź na kratce... dobre sobie... Ciężko jest wzbraniać się przed jedzeniem kiedy one tak kuszą, pachną i kiedy wiem, że tak chrupią...


Pełnoziarnista mąka - to zdrowe!

Mąka pełnoziarnista pozwala nam w pełni korzystać ze składników odżywczych zbóż. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i błonnika. Dodatkowo wzbogaca dietę w minerały takie jak żelazo, fosfor, magnez, cynk i wapń.

Jestem zachwycona efektami i serdecznie polecam mielenie ziaren pszenicy w robocie kuchennym. Taka świeżo mielona mąka zmieni Wasze życie :) Idealnie nadaje się do przygotowania kruchego ciasta.

Jedzcie zdrowo! :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza