Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Majowy chill... czyli przepis na królika duszonego z grzybami


Wróciłam z domu! 
Przywiozłam zapas suszonych żurawin i mięso z królika. Żurawiny - do szafki, ale jak słyszę "królik" to przypomina mi się, jak babcia Benia robił duszone mięso w sosie własnym z dodatkiem majeranku... i wszyscy się nim zajadaliśmy. A, że królika hodował mój tato, rósł on sobie zgodnie z prawami natury. Wiem, że mięso było najwyższej jakości. Pierwszeństwo do króliczego mięsa mieli zawsze najmłodsi - zupka dla małych dzieci na bazie tego mięsa jest bardzo wartościowym posiłkiem.

Świadomie patrząc na talerz... 
W tym daniu znajdziesz składniki mineralne takie jak: miedź, łatwo przyswajalne żelazo (również dzięki miedzi) i witaminy z grupy B

Wracając do babci - nikt inny, tylko ona, powiedziała mi jak obchodzić się z mięsem królika! To był mój mały debiut :)

Królik w sosie własnym z suszonymi grzybami

Składniki:
mięso królika w porcjach (ok. 1,2 kg)
3 ząbki czosnku
1 cebula
garść suszonych grzybów
5 ziaren jałowca
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka suszonego majeranku
olej do obsmażenia mięsa
woda lub bulion do duszenia
sól, pieprz
łyżka mąki
łyżka śmietany 18%

Królik w sosie grzybowym - sposób przygotowania:
Mięso umyj i osusz. Cebulę pokrój w piórka, czosnek w plasterki. Mięso zamarynuj na 1-12 godzin: wymieszaj je z cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną oleju. Królika (razem z cebulą) obsmażaj z obu stron z niewielką ilością tłuszczu. Zarumienione mięso przełóż do garnka (olej z patelni też) dolej trochę wody lub bulionu (żeby zakryło mięso) i dodaj jałowiec, liście laurowe oraz ziele angielskie. Suszone grzyby wyparz we wrzątku, tak, aby usunąć z nich ewentualne zanieczyszczenia i piach. Namoczone i oczyszczone grzyby pokrój w paseczki i dodaj do sosu. Duś mięso do miękkości (ok. 1,5 godziny). 
Do przygotowania sosu wyjmij z garnka mięso. W razie potrzeby możesz zredukować pozostały płyn. Śmietanę połącz dokładnie z mąką, a następnie dodaj łyżkę ciepłego sosu z garnka. Dodaj zagęszczającą miksturę, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos. Następnie włóż mięso do sosu i duś jeszcze ok 10 minut.

Mojego królika podawałam z ziemniakami z koprem i sałatką.

Mięso jest mięciutkie, a sos aromatyczny. Cały posiłek dodaje energii i poprawia dzień :)

Przesyłam Wam dużo słońca!
Do zobaczenia! :)


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza