Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Czy leżało to jabłko koło jabłoni? Czyli jak zrobić najlepszy kompot z jabłek


Jedliście kiedyś pestki z jabłek? Ja uwielbiam! Mają cudowny migdałowy posmak. Amigdalina to substancja, która ten posmak nadaje. Nazywana leatrilem lub witaminą B17 - jest uznawana za lekarstwo na raka. Stosowanie jej - mimo przypadków całkowitego wyleczenia w zaawansowanych stadiach chorób nowotworowych - jest uznawane wśród lekarzy za znachorstwo. Jeśli Cię to interesuje - polecam obejrzenie filmu "Świat bez raka. Opowieść o witaminie B17". Niestety co raz częściej spotykam się z tym, że w jabłkach nie ma pestek - są hodowane w takich warunkach, że owoc nie nadąża ich wytworzyć. To odrobinę przeraża, kiedy owoc przestaje mieć nasiona. 
Z czego urosną kolejne jabłonie...?


Wczoraj złożyło się jakoś tak, że miałyśmy w domu mnóstwo jabłek. Różnych.

Pomyślałam, że zrobię kompot

Wybrałam do tego jabłka, które były najsłodsze, trochę "gruszkowe", o żółtawym miąższu. Miały nawet kilka pestek! Osobiście uważam, że takie jabłka nie nadają się do jedzenia na surowo, szczególnie ze względu na woskowaną skórkę. Kompot ma najbardziej intensywny smak, zapach i kolor, kiedy przygotujesz go "dzień przed". Serdecznie polecam!

Aromatyczny kompot z jabłek

Składniki:
6 słodkich jabłek
3 litry wody
5 goździków
laska cynamonu
5 nasion kardamonu
dwie łyżeczki nasion kopru włoskiego (dwie saszetki)
miód lub cukier (opcjonalnie)
sok wyciśnięty z cytryny

Kompot z jabłek - sposób przygotowania:
Owoce umyj pod bieżącą wodą, wytnij z nich "ogonki", pokrój w ósemki i włóż do dużego garnka z wodą. Dodaj przyprawy (oprócz cukru i soku z cytryny) i zagotuj pod przykryciem. Kiedy kompot się zagotuje - odstaw go do wystygnięcia (nadal pod przykryciem). Jak już będzie zimny "dopraw" go sokiem z cytryny i miodem lub cukrem - jeżeli uznasz, że trzeba. Świetnie smakuje z lodem :)

Jak zrobić kompot o ładnym kolorze?

Nie obieraj jabłek! W skórce znajdują się największe ilości barwników.
W zasadzie kompot można zrobić z samych skórek, jeśli masz ich odpowiednio dużo :)


Spróbujcie pestek
- można się zakochać w tym smaku! :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza