Czy leżało to jabłko koło jabłoni? Czyli jak zrobić najlepszy kompot z jabłek


Jedliście kiedyś pestki z jabłek? Ja uwielbiam! Mają cudowny migdałowy posmak. Amigdalina to substancja, która ten posmak nadaje. Nazywana leatrilem lub witaminą B17 - jest uznawana za lekarstwo na raka - ale stosowanie jej - mimo, że skuteczne niekiedy nawet w zaawansowanych stadiach chorób nowotworowych - jest uznawane wśród lekarzy za znachorstwo. Nie wnikam komu to na rękę... Polecam obejrzenie filmu "Świat bez raka. Opowieść o witaminie B17". Niestety co raz częściej spotykam się z tym, że w jabłkach nie ma pestek - są hodowane w takich warunkach, że owoc nie nadąża ich wytworzyć. To odrobinę przeraża kiedy owoc przestaje mieć nasiona. Z czego urosną kolejne jabłonie...?


Wczoraj złożyło się jakoś tak, że miałyśmy w domu mnóstwo jabłek... Różnych... Pomyślałam, że zrobię kompot :) Wybrałam do tego jabłka, które były najsłodsze, trochę "gruszkowe", o ładnym żółtawym kolorze miąższu (miały nawet kilka pestek) - chociaż uważam, że takie właśnie jabłka nie nadają się do jedzenia na surowo - również ze względu na skórkę jakby... woskowaną. Kompot ma najbardziej intensywny smak, zapach i kolor kiedy przygotujesz go "dzień przed" - serdecznie polecam... :)

Aromatyczny kompot z jabłek

Składniki:

6 słodkich jabłek
5 litrów wody
5 goździków
laska cynamonu
5 nasion kardamonu
dwie saszetki kopru włoskiego
cukier (opcjonalnie)
sok wyciśnięty z cytryny

Owoce umyj pod bieżącą wodą, wytnij z nich "ogonki", pokrój w ósemki i włóż do dużego garnka z wodą. Dodaj przyprawy (oprócz cukru i soku z cytryny) i zagotuj pod przykryciem. Kiedy kompot się zagotuje - odstaw go do wystygnięcia (nadal pod przykryciem). Jak już będzie zimny "dopraw" go sokiem z cytryny i cukrem - jeżeli uznasz, że trzeba. Świetnie smakuje z lodem :)

Jak zrobić kompot o ładnym kolorze?
Nie obieraj jabłek! W skórce znajdują się największe ilości barwników. W zasadzie kompot można zrobić z samych skórek, jeśli masz ich odpowiednio dużo :)



Spróbujcie pestek - można się zakochać w tym smaku!
Pozdrawiam ciepło, do zobaczenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz