Z serii zrób to sam: Tortilla z kurczakiem i warzywami


Pogoda piękna... a żeby dopasować się do otoczenia trzeba nabrać kolorów i witamin! Wymarzyły mi się tortille z kurczakiem i warzywami... do tego jogurtowy sos z czosnkiem i ziołami... mmmmhm... Całość powstała ze współpracy zespołu - Gosia, Ewelina i ja :) Dziś poszłam jednak o krok dalej - home-made tortillas, czyli po raz pierwszy sama robiłam placki kukurydziane :)
Pierwszy raz ma to do siebie, że jest wersją "testową" i pełną modyfikacji, a o ile wszystko "trzyma się kupy" to efekt można uznać za dobry :) jestem pozytywnie zaskoczona i już wiem, że będę nad tym przepisem jeszcze pracować :) 

Tortille kukurydziane

Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzanej
1 szklanka mąki pszennej + do wałkowania
duża szczypta soli
ok 1,5 szklanki letniej wody
0,5 szklanki oleju z pestek winogron (możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego)

Obie mąki wymieszaj z solą i dodając powoli letnią wodę zagniataj ciasto. Dodaj oliwę i "dognieść" do ciasta. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto musi być dobrze połączone w jedną kulę i sprężyste. Podziel ją na mniejsze kulki i wałkuj na placki o grubości ok 1 mm, mocno podsypując mąką. Chciałam, żeby wszystkie tortille były jednakowe, więc wycinałam je rondem tortownicy - na kształt patelni. :) 
Placki smaż (bez dodatkowego tłuszczu!) z obu stron. Po smażeniu usuń nadmiar mąki z placków. Przygotuj wcześniej ręczniki papierowe do wycierania patelni z obsypującej się mąki :)


Ewelina przygotowała kurczaka :) Podglądałam - usmażyła go z przyprawami i odrobiną mąki na cudnie złocisty kolor. 

Oczywiście nie obyło by się bez sosu. Ja uwielbiam czosnkowy, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy toleruje czosnek - wtedy polecam zrobić wersję ziołową :)

Sos (mocno) czosnkowy z oregano

Składniki:
200g jogurtu naturalnego
3 duże łyżki majonezu
6 ząbków czosnku
łyżka soku z cytryny
suszone oregano
sól
świeżo mielony pieprz

Czosnek posiekaj i rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki połącz ze sobą i dopraw według własnych upodobań solą i pieprzem. Sos można przechowywać w lodówce około tygodnia :)


Wszyscy na pokładzie! Można składać tortille!

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:
Tortilla kukurydziana
Sos czosnkowy
Kurczak usmażony na złoto (może być w panierce - as you wish...)
Ulubione warzywa - sałata, papryka, ogórek, pomidor, kiełki, natka pietruszki, oliwki, cebula czerwona, seler naciowy - pełna dowolność :)

Na środek placka połóż sałatę. Rozsmaruj dwie łyżki sosu i poukładaj kawałki kurczaka. Ułóż pokrojone warzywa tak, aby dało się zamknąć tortillę. Złóż placek i połóż na suchej patelni do zrumienienia - najpierw stroną z odstającymi częściami tak, żeby się ze sobą zapiekły - a później obróć :)

Jestem ciekawa co Wy pozawijacie w swoje tortille! Życzę smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz