Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Z serii zrób to sam: Tortilla z kurczakiem i warzywami


Pogoda piękna! 

Żeby dopasować się do otoczenia, trzeba nabrać kolorów i wigoru! Wymarzyły mi się wrapy z kurczakiem i warzywami... do tego jogurtowy sos z czosnkiem i ziołami... mmmmhm... Dziś poszłam jednak o krok dalej - home-made tortillas - czyli po raz pierwszy sama robiłam placki kukurydziane!

Pierwszy raz ma to do siebie, że jest wersją "testową" i pełną modyfikacji, a o ile wszystko "trzyma się kupy" to efekt można uznać za dobry :) jestem pozytywnie zaskoczona i już wiem, że będę nad tym przepisem jeszcze pracować :)

Tortille kukurydziane

Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzanej
1 szklanka mąki pszennej + do wałkowania
duża szczypta soli
ok. 1,5 szklanki letniej wody
0,5 szklanki oleju z pestek winogron (możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego)

Placki kukurydziane - sposób przygotowania:
Obie mąki wymieszaj z solą i dodając powoli letnią wodę zagniataj ciasto. Dodaj oliwę i "dognieć" do ciasta. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto musi być dobrze połączone w jedną kulę i sprężyste. Podziel ją na mniejsze kulki i podsypując mąką wałkuj na placki o grubości ok 1 mm.

Placki smaż bez dodatkowego tłuszczu! z obu stron. Po smażeniu usuń nadmiar mąki z placków. Przygotuj wcześniej ręczniki papierowe do wycierania patelni z obsypującej się mąki :)

#lifehack

Żeby każda tortilla miała rozmiar pasujący do mojej patelni, wycinaj placki rondem tortownicy :D

Pierś kurczaka zamarynuj w oliwie doprawionej wg. upodobań solą oraz np. papryką słodką, czosnkiem, curry, a następnie usmaż na złoty kolor. Przed smażeniem możesz oprószyć zamarynowane mięso mąką. 
Można przygotować również wersję light - grillowaną pierś z ziołami lub na grubo - w chrupiącej panierce smażone na głębokim tłuszczu.

Oczywiście nie obyło by się bez sosu. Ja uwielbiam czosnkowy, ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy toleruje czosnek - wtedy polecam zrobić wersję ziołową :)

Sos czosnkowy z oregano

Wersja bardzo! czosnkowa
Składniki:
200g jogurtu naturalnego
3 duże łyżki majonezu
6 ząbków czosnku
łyżka soku z cytryny
suszone oregano
sól do smaku
świeżo mielony pieprz

Sos czosnkowo-ziołowy - sposób przygotowania:
Czosnek posiekaj i rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Połącz majonez z trzema łyżkami jogurtu, aby rozetrzeć grudki. Następnie dodaj resztę jogurtu, dopraw według własnych upodobań solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. 

Sos można przechowywać w lodówce około tygodnia :)

Wszyscy na pokładzie! Można składać tortille!

Tortilla z kurczakiem i warzywami
Składniki:
Tortilla kukurydziana
Sos czosnkowy
Kurczak usmażony na złoto, w panierce lub zgrillowany
Ulubione warzywa - sałata, papryka, ogórek, pomidor, kiełki, natka pietruszki, oliwki, cebula czerwona, seler naciowy - pełna dowolność :)

Wrapy z kurczakiem, świeżymi warzywami i jogurtowym sosem - sposób przygotowania:
Na rozłożonym placku rozsmaruj dwie łyżki sosu i połóż sałatę na środku. Następnie poukładaj kawałki kurczaka i ułóż pokrojone warzywa tak, aby dało się zamknąć tortillę. 
Złóż placek i połóż na suchej patelni do zrumienienia - najpierw stroną z odstającymi częściami tak, żeby się ze sobą zapiekły - a później obróć. Jedz póki ciepłe i chrupiące. Smacznego!

Otrzymasz 
chrupiące wrapy z soczystym środkiem!


Jestem ciekawa, co Wy pozawijacie w swoje tortille?

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza