Dziś dostałam od koleżanki cudną przesyłkę - pudełeczko liofilizowanych malin!
Dla niewtajemniczonych...
Liofilizacja to proces suszenia (np. warzyw i owoców) przez sublimację - parowanie lodu fazowego bez występowania fazy ciekłej. W praktyce - najpierw surowiec się zamraża, a następnie suszy przy obniżonym ciśnieniu. Dzięki zastosowaniu procesu liofilizacji można zrezygnować z traktowania surowca wysokimi temperaturami, co zachowuje witaminy, składniki odżywcze! Produkty zachowują również swój kształt, kolor, zapach i pełnię smaku! Przy kontakcie z wilgocią pochłaniają wodę i mają wartość odżywczą zbliżoną do świeżego surowca :)
Pomysł!
Przez drogę jadłam malinki "na sucho". Obawiam się, że mają na mnie działanie uzależniające - nie mogłam przestać! Po powrocie do domu miałam ochotę na coś słodkiego...
W lodówce czekała kostka twarożku. Padła nawet propozycja naleśników...
- Dobra, to ja robię twaróg! Ty robisz naleśniki...?
- Haaaahaaaa... jasne! (czyt. ironiczne "nie")
- Ok... zjem kanapki.
Zabrałam się za mieszanie w miseczce... Zaczęłam szukać "tego smaku"... Wtedy właśnie mnie oświeciło - DODAM MALINEK! Dzięki temu przebłyskowi - ku chwale spontaniczności - przedstawiam Wam...
Składniki:
twaróg półtłusty 200g
odrobina maślanki lub śmietanki
2 łyżeczki miodu lub cukru
garść malin liofilizowanych
opcjonalnie: wanilia, cynamon
Twarożek z malinami - sposób przygotowania:
Idealne na kanapkę i - z pewnością - do naleśników, których nie chciało nam się robić.
Twarożek z malinami - sposób przygotowania:
Twarożek połącz z miodem lub cukrem, maślanką (i ew. wanilią i mielonym cynamonem). Na końcu dodaj maliny i wymieszaj. Ot, tyle! :)
Jeżeli lubisz - dodaj więcej cukru. Ja się odcukrzam, więc nie przesadzam za słodzeniem. Ilość maślanki zależy od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać.
Jeżeli lubisz - dodaj więcej cukru. Ja się odcukrzam, więc nie przesadzam za słodzeniem. Ilość maślanki zależy od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać.
Szybki przepis na twarożek śniadaniowy!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza