Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Recipe for a better day... Czyli jak zrobić gorącą czekoladę w domu



Jeszcze zanim otworzyłam dziś oczy wiedziałam, że ten dzień będzie dniem ciężkim. Wiesz jak to jest, kiedy powietrze dookoła jest dziwnie gęste od problemów, które dzieją się całkiem poza kontrolą? Jakby dało się kontrolować wszystkie upierdliwości, ustaliłabym jakąś kolejność ich występowania.

Sposoby na "gorszy dzień"

Już jadąc rano do pracy zaczęłam walczyć ze swoim przygnębieniem. To dziś właśnie cieszył mnie tłok w autobusie - można było podkraść trochę ciepła ludziom i "poprzytulać się". Gdyby te wszystkie osoby wiedziały jak pomogły, też pewnie byłoby im lepiej :) W pracy na duchu podnosiły mnie dźwięki. Słuchałam śpiewu słowika i szumu strumienia, drzew i wiatru... Jest w sieci cudne "naturalne" radio, które towarzyszy mi całymi dniami - poprawia nastrój mi i reszcie świata - koi nerwy, łagodzi stresy, "uśmiecha" buzie.

W domu okazało się, że nie tylko moje samopoczucie trzeba nieco dźwignąć. 

Nieciekawy nastrój kubek gorącej czekolady 
Lepszy nastrój + sam kubek.

Tak, zależy nam na wyniku tego równania. Postanowiłam gorącą czekoladę! Podane ilości składników wystarczą na 4 porcje dla 2-4 osób - zależnie od potencjału pochłaniania czekolady i stopnia znużenia.

Humorogenna 
gorąca czekolada

Składniki:
1l mleka
100 gorzkiej czekolady (70% kakao) - ja dodałam jeszcze kilka kostek o 85%-owej zawartości kakao
50g mlecznej czekolady
50g białej czekolady
opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego lub wanilia w ziarnach

Gorąca czekolada - sposób przygotowania:
Do rondla wlej mleko, wrzuć kosteczki połamanej czekolady, dolej aromat (jeśli lubisz) i często mieszając rózgą doprowadź do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec przygotowywania możesz użyć ubijaczki do zrobienia delikatnej pianki na wierzchu.

Dalej wiesz co z tym zrobić...

#lifehack

Przed pierwszym łykiem otul kubek dłońmi i ogrzej je odrobinę... Po pierwszym łyku zamknij na chwilę oczy, odpręż się i uśmiechnij!


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza