Gary bez dna

- czyli blog pełen kulinarnych inspiracji.

Małe tęsknoty, czyli rosół z jałowcem i smarowidło z kurczaka


Smak domu

Stwierdzam, że od kilku ostatnich dni szczerze tęsknię za domem. Brakuje mi rozbieganego i rozwrzeszczanego rodzeństwa, bitew na kapcie, gderającej mamy (mamo, jeśli to widzisz - nie zrozum mnie źle). Ale cóż - jak dom to rodzina. Jak rodzina - to niedzielne obiadki. Jak niedzielne obiadki - to rosół. W każdym domu smakuje inaczej. W każdym domu jest najlepszy. Rosół babci to jedno. Rosół mamy to drugie. Mój rosół też jest inny. 

Wczoraj gotowała moja współlokatorka. Gosia też chce do domu. Zdecydowanie rozumiemy się w tej kwestii. Pamiętam jak u babci w zimowej kuchni stał kaflowy piec - babcia paliła na nim cebulę i dodawała do rosołu. Pachniało w całym domu. Palona cebula z takiego pieca jest zupełnie inną paloną cebulą niż z gazowego palnika, nie mniej jednak Gosia zadbała, żeby była w naszym garnku. Ja nie mogłam się powstrzymać i dodałam do rosołu suszone ziarna jałowca. Klimat.


Niedzielny rosół z jałowcem

Składniki:
4 udka z kurczaka*
6 marchwi
5 korzeni pietruszek
seler
2 "spalone cebulki"
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
ziele lubczyku
pieprz
sól
garść posiekanej natki pietruszki
makaron nitki

* inne mięso, którego możesz użyć to np. noga lub szyja indyka, wołowy szponder

Rosół drobiowy - sposób przygotowania:


Jeśli jesteś zapominalski - ugotuj makaron na samym początku.

Umyj mięso i umieść w dużym garnku. Zalej zimną wodą i dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Odstaw do gotowania na małym ogniu, aby mięso oddało soki do wywaru.

Warzywa umyj, obierz i pokrój na części. Dodaj do garnka i dalej gotuj na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj aromatyczne ziele lubczyku.

Wyłów z garnka mięso, cebulę, pietruszkę i selera (to się nie zmarnuje!). Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem według swojego uznania. Do talerzy nałóż makaron i wlej rosół - koniecznie zapytaj "kto chce z marchewką"!  Posyp posiekaną natka pietruszki i zjadaj uśmiechając się do bliskich :)

Dawno, dawno temu...

Jak byłam mała - robiłam z babcią makaron. Babcia wałkowała okrągłe placki, a ja rozciągałam je na palcach (tak, żeby było widać przez nie słońce) i rozkładałam do suszenia. Babcia robiła z ciasta rulony i siekała na wąskie paseczki. 

My poszłyśmy na łatwiznę.

No waste - jak nie wyrzucać jedzenia?

Wykorzystanie warzyw i mięsa z rosołu jest mądrym sposobem na niemarnowanie jedzenia.  Gotowane mięso i warzywa można wykorzystać do lekkostrawnej potrawki lub sałatki. Przedstawiam Wam smarowidło z kurczaka i gotowanych warzyw, czyli sposób kanapki w 30 sekund.


Smarowidło z kurczaka 
i gotowanych warzyw z ogórkami

Składniki:

z rosołu:

obrane mięso kurczaka
seler
pietruszka

dodatkowo:
mała cebula
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżeczki majonezu
pęczek natki pietruszki
świeżo mielony pieprz
sól
7 ogórków konserwowych lub kiszonych pokrojonych w drobną kostkę

Smarowidło, kanapkowa pasta z kurczaka - sposób przygotowania:

Wszystko oprócz ogórków włóż do robota kuchennego i zmiksuj niezbyt drobno - tak, żeby było widać ziarenka gorczycy i cząstki pietruszkowych liści. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, wymieszaj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Życzę Wszystkim spokojnej, słonecznej niedzieli! Do zobaczenia! :)

1 komentarz:

  1. Jak patrzę na to smarowidło to mi ślinka cieknie,
    czekam aby spróbować;)

    OdpowiedzUsuń